Служещ в мироопазваща мисия на ООН е бил убит в столицата на Мали

0
884

unp_logo

Неизвестни нападатели са открили огън срещу войници на Международните сили на ООН за поддържане на мира в малийската столица Бамако. Единият от тях е намерил смъртта си, а другият е бил ранен тежко. Неблагоприятната случка се е развила в понеделник вечерта, докато двамата служещи са се намирали в служебен автомобил на ООН. Източник на мироопазващата мисия в Мали разкрива, че нападнатите са граждани на Бангладеш. Според неговите думи бангладешките войници са пътували от летището на Бамако към южната част на града, когато се е случил инцидентът.

Повече от 40 служещи в мироопазващата мисия в Мали са загинали от нейното начало през 2013 г., което я превръща в най-опасната мисия на ООН в света. Враждебно настроените въоръжени групи обикновено атакуват северните части на Мали и рядко действат в столицата. Въпреки това нападението от понеделник стана факт едва пет дни, след като в столичния квартал „Фасо Кану“ неизвестен мъж откри огън срещу резиденция на ООН. Стрелецът е ранил цивилен охранител и е използвал две гранати, които не са успели да произведат взрив.

Причина за международната интервенция в Мали е бунт в северната пустинна част на страната от 2012 г., в резултат на който туарегските сепаратисти и малийски ислямисти установяват контрол над региона и обявяват своя независима държава. След успешната военна намеса, ръководена от Франция, между малийското правителство и бунтовниците се подписва мирно споразумение и се провеждат избори. Малко след постигането на мира обаче туарегските сепаратисти се отказват от уговорките, а страната остава дълбоко разединена. В северната част на Мали продължават да се водят въоръжени битки между проправителствени войски и ръководени от туарегите бунтовници и до днес.

 

Източник: AlJazeera

Изготвил: Даниел Янев