Сомалия: „Ал Шабаб“ атакува Министерство на образованието

0
948

ShababFlag.svg

Вчера (14.04.), най-малко осем души са загинали при атака в сградата на Министерство на образованието в сомалийската столица, Могадишу. Въоръжени нахлули в сградата на образователната институция, след което започнала въоръжена схватка с охранителите. Сомалийската ислямистка групировка „Ал Шабаб“ пое отговорност за атаката.

Нападението започва след като кола, напълнена с експлозиви избухва пред главния вход на сградата. След това, въоръжени мъже нахлуват в сградата, която според официални лица е била охранявана.

До 14:00 ч., специалните части са успели да прекратят нападението, според представител на местната полиция, Мохамуд Абди. „Специалните части са помагали на хората да напуснат сградата, по време на атаката“, добавя Абди.

Миналият месец, бунтовниците, свързани с „Ал Кайда“ извършиха двудневна обсада на хотел в сомалийската столица. Те се обявиха против местното правителство и силите на Африканския съюз. Групировката е отговорна и за кървавото нападение над университета в кенийския град Гариса на 2 април, при който бяха убити 148 души.

 

Източници: BBC, CNN

Изготвил: Екатерина Димитрова