Сомалия: ООН осъди атаката на Ал-Шабааб над хотел в Могадишу

0
916
12-03-2014Mogadishu_Street
Снимка: AU-UN IST/Stuart Price

Ръководителят на Мисията на ООН за оказване на помощ в Сомалия (UNSOM), Никълъс Кай, категорично осъди вчерашната атака над централния хотел в Могадишу, най-вероятно дело на Ал-Шабааб.

Атаката доведе до смъртта и нараняването на десетки хора, включително високопоставени членове на федералното правителство на Сомалия, заяви г-н Кай, като добави, че много от убитите и ранените, са се били събрали за петъчната молитва.

„Подобна безразборна атака срещу сомалийското население е жесток и презряно престъпление, предназначен да ограби надежда за по-добро бъдеще на сомалийския народ“, каза той. „Въпреки тези нечовешки зверства, сомалийците  успешно преустановяват държавните си институции и силите си за сигурност, след повече от две десетилетия, при конфликти и разпад на държавността.“

Г-н Кай, който е и Специален представител на Генералния секретар, заяви, че ООН в Сомалия остава непоколебима в своята подкрепа за сомалийския народ и ще продължи да работи, за да помогне на сомалийците да реализират своите надежди и стремежи за мирно и стабилно бъдеще.

Също така, той изрази искрените си съболезнования на семействата и приятелите на тези, които са загубили живота си при нападението, и на народа и федерално правителство на Сомалия.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова