Сомалия: ООН осъди смъртоносната терористична атака в хотел в Могадишу

0
946
12-03-2014Mogadishu_Street
Снимка: AU-UN IST/Stuart Price

Представител на ООН в Сомалия, заедно с членовете на Съвета за сигурност на ООН, категорично осъдиха терористичното нападение на хотел в града Могадишу от 27.03., което е довело до смъртта на много цивилни, включително и на постоянния представител на сомалийското федерално правителство в Службата на ООН в Женева, посланик Юсуф Бари-Бари.

„Осъждам терористично нападение в Могадишу най-категорично и съм ужасен от пълното незачитане на живота на невинните цивилни, демонстрирано от нападателите“, заяви Никълъс Кай, Специален представител на Генералния секретар и ръководител на Мисията на ООН за оказване на помощ в Сомалия (UNSOM).

Никълъс Кай заяви, че е бил натъжен от новината, че постоянният представител на Сомалия при Службата на ООН в Женева, посланик Юсуф Бари-Бари, е една от жертвите, които са загинали.

„Той ще бъде запомнен със своята силна лична ангажираност за опазване и насърчаване правата на човека за всички“, каза ръководителят на UNSOM, добавяйки: „В този труден момент, бих искал да изкажа искрените си съболезнования на федералното правителство, семействата и приятелите на всички, които са загинали или са били ранени“.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН също осъдиха нападението срещу хотела Мака Ал-Мукарама и изразиха дълбоката си съпричастност и съболезнования на семействата на жертвите, както и на народа и правителството на Федерална република Сомалия. Членовете на Съвета също пожелаха бързо възстановяване на ранените.

Отдавайки почит на „бърза реакция и смелост“ на националните сили за сигурност на Сомалия, в отговор на това нападение, Съветът подчерта необходимостта от привеждането на извършители, организатори, финансисти и спонсори на тези осъдителни актове на тероризъм, пред правосъдието.

„Членовете на Съвета за сигурност подчертаха, че нито този, нито друг безсмислен терористичен акт в Сомалия, ще навреди на непоколебимостта им, да подкрепят мира и процеса на помирение в Сомалия“, се казва още в изявлението.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова