Сомалийски бежанци и местни печелят от плодородна градина в Етиопия

0
878
Градината-чудо

От Грег Биалс, Доло Адо, Етиопия

Марко Лембо поддържа стотици хектари земя около  бежанския лагер Хелоуийн. Дини, лук, праз, домати и чушки достигат хоризонта. Отвъд полетата, в сенчестата зона, в непосредствена близост до река  Ганале, разсади с манго и боб от сорта Романо биват внимателно поливани.
Макар че в този сух регион приближава сухия сезон, всичко изглежда зелено. „Това е повече от градина“, казва Лембо, 43 г., който пристига в източната част на Етиопия, за да управлява Хелоуийн, в началото на тази година. „Това ще бъде достъпен източник на храна, както за бежанците, така и за обществото на страната-домакин „.

ВКБООН, който работи с етиопския си партньор, организацията Пасторист Уелфеър, ще култивира 400 хектара зеленчуци върху земи, предоставени от приемащата общност. Земята в лагера Хелоуийн е изключително плодородна и някога е била използвана за правителствена ферма.

Приемащата общност получава помощ от ВКБООН, която й позволява да
произвежда  храна в повече от своите нужди. Останалата част се продава с отстъпка на бежанците от Хелоуийн, създавайки основа за пазарен обмен между двете общности. Бъдещите планове включват участието на бежанската общност, с цел да се култивират продукти, заедно с приемащата общност.

Повечето зеленчуци в градината идват от разсад, внесен от други области на Етиопия и пригоден за сухите условия по границата със Сомалия. След като пристигнат, те се отглеждат в специална ботаническа градина по бреговете на Ганале. Когато са достатъчно укрепнали, те се прехвърлят на напоителни полета.

Много от бежанците са агро-животновъди, идващи от частите на Сомалия, където селското стопанство е всичко. Планираният проект е не само важен източник на храна и препитание, а и начин да се установи сътрудничество между приемащата общност и бежанците.
Това е също един начин да бъде убедена общността-домакин в ползите от приема на хиляди непознати, дошли отвъд една пуста граница.

„Налице е осъзнаването, че има някои предимства на това да бъдеш домакин на бежанците“, каза Лембо. „Ние не искаме населението на бежанците да представляват бреме, а вместо това да бъде възможност за всеки един да подобри живота си.“
Колумбиецът е работил в редица страни, но никога, както казва той, не е виждал зелен оазис в средата на пустинята. „Влизаш в Хелоуийн и е пустиня, но тогава се оглеждаш и виждаш патладжани, лук и моркови.

Експериментът е това, което той очаква с нетърпение. „Дойдох тук, защото това е възможност да работя в една от най-важните операции на ВКБООН“, каза Лембо. „Това е извънредно положение, което още продължава,  със 160 хиляди бежанци, пристигнали само за една година. Но когато работим усилено, можем да видим влиянието на нашата работа ежедневно.

Може да бъде трудно да работиш в Хелоуийн, където различни сомалийски под-кланове понякога имат различия и където налице са повече от 20 местни и международни групи за подпомагане, както и местните, регионалните и националните власти. „Това е едно голямо семейство и  е много работата, подпомагаща усилията на правителството да помага на хората да се движат в правилната посока“, казва Лембо.

За Лембо, който пристига в този пустинен район, след като е работил в Латинска Америка, това също е време на адаптация и промяна. Има рискове за сигурността и природни опасности, включително крокодили, змии и скорпиони. Освен това, когато стане горещо, температурата по време на горещия сезон може да достигне 47 градуса по Целзий.
Но Лембо не е чужд на трудностите. Работил е в пустинята под-Сарахан. Бил е ограбван , под заплаха, че ще бъде застрелян, по време на мисията на ВКБООН в конфликта в Косово. Бил е и близо до бомбен взрив на кола в Бейрут през 2007 г.
Той предлага едно просто обяснение защо се наслаждава на предизвикателствата на работата. „Виждате хора, които наистина се нуждаят от услугите, които предоставяме. Когато помагам и  зная, че правя животите им различни, се будя с мисълта, че съм в хуманитарен екшън.“

Източник

Източник на снимката

Previous articleЕкосистемите в Австралия пред заплаха
Next article10-те най-стари дървета в света
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.