Южна Африка обвини Израел в геноцид пред Международния съд

0
175
Източник: iStockphoto

Израел представи днес защитните си аргументи, след като в четвъртък Южна Африка го обвини в извършване на геноцид срещу палестинците и се обърна към Международния съд на ООН в Хага да разпореди незабавното спиране на израелските военни операции в Газа.

Южна Африка започна спешно дело в Международния съд с аргумента, че Израел нарушава Конвенцията на ООН за геноцида, подписана през 1948 г. след Холокоста. Претория иска от съдиите да принудят Израел „незабавно“ да прекрати действията си в Газа, при които най-малко 23 469 души, предимно жени и деца, бяха убити, според министерство на здравеопазването на Палестина. Мащабната израелска кампания започна след нападенията на Хамас на 7 октомври, при които загинаха 1140 души.

По време на встъпителните изявления в Международния съд южноафриканският адвокат Адила Хасим заяви, че съдът „разполага с доказателства от последните 13 седмици, които неоспоримо показват модел на поведение, което оправдава правдоподобно твърдение за геноцидни действия“.

Пред съдиите и публиката в Двореца на мира в Хага южноафриканската страна заяви, че войната в Газа е част от десетилетия на израелско потисничество над палестинците. „Насилието и унищожението в Палестина и Израел не са започнали на 7 октомври 2023 г. Палестинците са били подложени на системно потисничество и насилие през последните 76 години“, каза южноафриканският министър на правосъдието Роналд Ламола.

Управляващият в Южна Африка Африкански национален конгрес отдавна е поддръжник на палестинската кауза, като често я свързва със собствената си борба срещу правителството на апартейда на бялото малцинство, което беше в сътрудничество с Израел.

Израел заяви, че не се стреми да унищожи палестинския народ, наричайки обвиненията „дълбоко изопачени“ и „злонамерени“.

Израел твърди, че се бори с яростен враг, извършил най-смъртоносната атака на негова територия от създаването му през 1948 г. Израелските лидери настояват, че спазват международното право и правят всичко възможно, за да избегнат наранявания на цивилни. Страната обвинява Хамас за високия брой на жертвите, заявявайки, че нейният враг действа в жилищни райони.

В публикация в платформата X говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят нарече позицията на Южна Африка „една от най-големите прояви на лицемерие“ и обвини правния екип, че са „представители на Хамас в съда“. Той каза, че южноафриканските адвокати са изопачили реалността в Газа чрез поредица от „неоснователни и неверни твърдения“.

Използвайки видеоклипове и снимки, Тал Бекер – адвокат, представляващ Израел, представи атаките от 7 октомври и подчерта, че отговорът на Израел е бил в рамките на самозащита и не е насочен срещу палестинските жители на ивицата Газа.

„Израел е в отбранителна война срещу Хамас, а не срещу палестинския народ“, твърди Бекер.

Южна Африка може да заведе дело срещу Израел в Международния съд, тъй като и двете страни са подписали Конвенцията за геноцида от 1948.

Случаят е един от най-значимите, гледани някога в международен съд, и стига до същността на един от най-неразрешимите конфликти в света. Международният съд на ООН вероятно ще се произнесе по искането на Южна Африка в рамките на няколко седмици, но решението по целия случай ще отнеме години. Резолюциите на съда са окончателни и правно обвързващи, но има малко способи за тяхното прилагане.

Въпреки че решенията на съда се считат за задължителни, не е ясно дали Израел ще се съобрази с нареждането за прекратяване на огъня. Ако не го направи, може да се сблъска със санкции на ООН, въпреки че те може да бъдат блокирани от вето на САЩ. Белият дом отказа да коментира как ще реагира, ако съдът обвини Израел в геноцид. Но говорителят на Съвета по национална сигурност Джон Кърби нарече обвиненията „неоснователни“.

Международният съд, който се произнася по спорове между държави, никога не е осъждал държава за геноцид. Най-близко до това беше през 2007 г., когато установи, че Сърбия е „нарушила задължението за предотвратяване на геноцида“ при клането през юли 1995 г. от босненските сръбски сили на повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета в босненския анклав Сребреница.

Израел отново ще бъде включен в дневния ред на Международния съд следващия месец, когато ще започнат изслушванията по искане на ООН за консултативно становище относно законността на израелската политика на Западния бряг и в Източен Йерусалим.

Превод: Лора Димитрова

Източници: Al-Monitor, AP News 

СЗО: Близо 600 нападения на здравни заведения в Газа и Западния бряг от началото на войната