Специалният пратеник за бежанците на ООН Анджелина Джоли посети вътрешно разселени хора в Мианмар

0
1582

07-31-2015Jolie_UNHCR

Photo: UNHCR/T.Stoddart

Носителката на „Оскар“ и Специален пратеник на Агенция за бежанците на ООН, Анджелина Джоли, посети щата Качин в Мианмар на 30.07., където вътрешно разселените лица (ВРЛ), включително редица жени, споделиха с нея своите истории.

„Жените и момичетата трябва да има смислена и активна роля в мирния процес“, заяви Анджелина Джоли. „С преговорите за примирие и предстоящите избори, това е от съществено значение, че целия народ на Мианмар, включително и разселените хора, може да участват във вземането на решения, които засягат бъдещето им.“

Специалният пратеник посети и градчето Миткина, където над 100 000 души са били разселени, след като споразумението за прекратяване на огъня между въоръжените сили на Мианмар и етнически въоръжени групи, бе нарушено през 2011 г. Там тя разговаря с разселените семейства и разбра за предизвикателствата, свързани с достъпа до основни услуги, по-специално здравеопазването. 90-годишна жена споделила с Анджелина Джоли как е била разселвана през по-голямата част от живота си – може би 10 пъти от 1960 г. насам и за последно през 2012 г. „Имаме роднини и приятели, които все още са блокирани в гората. Те имат спешна нужда от помощ“, разказва главата на семейството, който току-що е пристигнал след бягството от друг град и прекарал 10 дни в гората.

Специалният пратеник на ООН подчерта значението на хуманитарния достъп за подпомагане на разселените семейства.

Никой представител на местна или международна хуманитарни организация не е бил в състояние да получи достъп до тази конфликтна област, след като сблъсъците започнаха в края на юни тази година.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова