Спирането на сделката за военните кораби „Мистрал“ за Русия може да струва на Франция €5 млрд

0
827

Двата хеликоптероносача „Мистрал“ може да костват на Франция до €5 млрд, ако не успее да ги достави на Русия, според френско списание. Париж и Москва сега са в спор относно размера на компенсациите.

Статия в седмичното списание Льо Поан твърди, че ако Париж не изпълни обещанието си да даде двата съда на Москва, Френското правителство може да трябва да заплати общо до €5 млрд, неизпълнявайки договорните си задължения. „Вместо да донесе печалба от €1,2 млрд на френската корабостроителна коопеация DCNS и още €980 млн на тези, които взимат участие в строежа на корабите, прекратяването на договора може да струва на франция между €2 и 5 млрд.“, се казва в статията.

Разговорите между съответните френски и руски представители продължават, въпреки че „съществуват значителни различия по отношение на размера на компенсацията.“ В публикацията се добавя, че „Франция сега се опитва да върне на Русия по-малко от онези €890 милиона, които Москва вече е платила“ за съдовете.

Миналата седмица руският заместник министър-председател Дмитри Рогозин изключи възможността да позволи на Париж да продаде бойните кораби „Мистрал“ на трета страна без одобрението на Москва. „Без наше позволение, те не могат да продадат каквото и да е,“ каза той. Рогозин добави, че вече е обяснил ситуацията на французите, а Русия има сертификатна краен потребител за части от кърмовите части на кораба. Те са построени в корабостроителница в Санкт Петербург, преди да бъдат доставени във Франция за допълнително сглобяване, обясни той.

Франция също не би могла да използва съдовете като част от своя флот, защото те са построени в съответствие с руските стандарти. В края на април, френският президент Франсоа Оланд призна, че Русия трябва да получи обратно парите си, ако не получи корабите.

Вертолетоносачите „Мистрал“ са проблемни за френското правителство, откакто президентът Оланд, под натиска на САЩ и ЕС, през миналата година отложи доставката на съдовете за неопределено време, поради приемането на Крим в Русия и твърдяната руска намеса в украинския конфликт.

През май ситуацията около супер-модерните кораби се влоши дотолкова, че френски вестник съобщи, че правителството на Оланд обмисля разрушаването на бойните кораби, ако договорът бъде прекратен.

Статия в Льо Фигаро от 6 май казва, че Париж може да прибегне до потапянето на вертолетоносачите, ако правителството откаже да спази договора си и не ги достави на Русия. Първият съд, „Владивосток“, трябваше да бъде предаден през ноември 2014 г. Жан-Пиер Тома, бивш съветник на екс-президента Никола Саркози, каза на RT, че каквото и да е решение за потапяне на корабите би било абсурдно.

„Би бил пълен абсурд. Ще изгубим работата на 1000 работници в Сен Лазар, които строят тези кораби. Франция ще изгуби пари и заетост, това е бизнес частта. Втората е загубата на имидж. „Мистрал“-ите трябва да бъдат доставени; това не трябва да бъде свързано с дипломацията. Политиката и дипломацията са едно нещо, а бизнесът – друго“, каза той.

Договорът за строежа на двата амфибийни кораба „Мистрал“ беше подписан между Русия и Франция през 2011 г.  Корабът „Владивосток“ беше пуснат във вода през 2013 г., а вторият, „Севастопол“, е планиран за завършване през 2015 г.

Източник: RT

Изготвил: Димитър Велинов