Според Порошенко четвърт от руската армия е в Украйна

0
948
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

В интервю за италианския вестник „Corriere della Sera“, украинският президент Петро Порошенко заяви: „Днес, по заповед на Путин, на наша територия има 200000 човека и арсенал от бронирани машини, сложни ракетни системи и противовъздушни оръжия“. Освен това той каза, че „Едно от тези свали малайзийския самолет миналата година.“

Не е ясно откъде г-н Порошенко е взел това огромно число, което е около четвърт от цялата руска армия и почти колкото цялата украинска армия. От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обаче, нямат подобни данни.

Преди по-малко от месец, говорейки в украинския парламент, той заяви, че в Украйна има около 9000 руски военни и че руските сили по границата са се увеличили с 50% в сравнение с миналата година. Цифрата от последното му интервю е 22-кратно увеличение.

Само 4 дни след изявлението на Порошенко от 4 юни, украинският министър на отбраната Степан Полторак заяви, че в Украйна има 42500 руски военни и внушителните 558 танка.

Само седмица преди интервюто пред „Corriere della Sera“, друг украински военен назова цифрата от 54000 руски военни в Украйна.

От началото на конфликта между между украинската армия и антиправителствените сили в източните части на страната, Киев постоянно хвърля обвинения, че Москва е намесена в конфликта. Твърди, че Русия доставя военни и дори тежка техника на бойците от самообявилите се републики.Тези обвинения са повтаряни от официални лица на САЩ и НАТО, но напълно отричани от Москва, която посочва, че Западът и Киев не могат да предоставят никакви доказателства в подкрепа на техните обвинения. Руския външен министър Сергей Лавров признава, че има руски граждани, биещи се в Източна Украйна, но същевременно казва, че те са хора, действащи по свое желание, без заповед или одобрение от армията или властите. Ще напомним, че началникът на генералния щаб на Украйна заяви, че украинската армия не се бие срещу руски военни части, което по същество беше противоречие между военния и политическия елит на Украйна по повод наличието на руски войски в страната.

В интервюто си за италианския вестник, Порошенко потвърждава, че иска от САЩ тежко оръжие. Дотук, по думите му, украинската армия е получила електронни анти-артилерийски системи, комуникационно оборудване, няколко бронирани машини с картечници и малки разузнавателни безпилотни самолети.

Според украинския президент, Украйна няма да може да влезе в НАТО през следващите 6-7 години, защото се нуждае от големи предварителни реформи, но и заяви, че ще свика референдум, когато дойде времето за решение за влизане в Атлантическия блок.

По думите на Порошенко, Русия е взела 20% от икономиката на Украйна, навлизайки в Донбас и че изнудва Украйна чрез енергийни доставки.

Ще напомним, че Русия спря доставките на газ за Украйна на 01.01.2009, след като Украйна не заплати задълженията си по газови доставки от 2008 г. Газът за Украйна беше спрян и през средата на 2014 г., отново поради неплащане от украинска страна. Заради нерегулярността на плащанията, Русия поиска от Украйна да предплаща газта, която ще ползва.

Изтгочник: Russia TodayCorriere della Sera

Изготвил: Димитър Велинов