Средно по 2 000 бежанци на ден-повече от когато и да било през последното десетилетие.

0
655

На тазгодишното съвещание на Изпълнителния комитет на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) , чието откриване се състоя днес – 01.10.2012 г. ,Антонио Гутиерес призова към „ревизия” на хуманитарните ресурси  и повишаване на ефикасността на действията. По време на  днешното си изказване в Женева, Върховният комисар заяви,че докато големите световни конфликти се увеличават,възможностите за реакция на Общността запазват  нивата си  от миналата година.

„В този момент, ние нямаме място за никакви непредвидени нужди. Нямаме резерви. В непредвидимата световна обстановка днес, това е причина за дълбока загриженост „.

Статистиката за 2011 г. е следната : повече от 800,00 души са преминали границите в търсене на убежище,това прави средно по 2 000 бежанци на ден-повече от когато и да било през последното десетилетие.

Възможностите на ВКБООН да помогне на принудилите се да търсят по-добро място за живот биват „радикално тествани” през тази година според Гутиерес. Повече от 700 000 души са избягали от Демократична република Конго,Мали,Судан и Сирия.

Г-н Гутиерес похвали страните, които „оставиха границите си отворени за хора, бягащи от конфликти „  и благодари на тези, „които предоставиха щедрата си  подкрепа по време на периода на световната икономическа стагнация.” Въпреки това, той предупреди, че разходите за подпомагане на повече от 42-те  милиона бежанци по целия свят се покачват бързо с влошаването на ситуациите на места като Афганистан и Сомалия.

Източник и фотография:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=43154&Cr=refugees&Cr1=#.UGnwYFFpk_4

Previous articleМоретата – пред опасност от опустяване
Next articleЗа ресурсите и хората
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.