Стотици бягат от въздушни и наземни атаки през границата в Южен Судан

0
676

Агенцията за бежанците към ООН обяви във вторник, че скорошните въздушни и наземни атаки в южната суданска държава Кордофан са причина за нов прилив от хора в популацията на Южен Судан.

Някои от бежанците споделиха пред ВКБООН, че е трябвало да избягат и поради острия недостиг на храна в Южен Кордофан. Много от тях разказаха, че възнамеряват да си построят подслон в бежанския  лагер Ийда преди да се върна обратно през границата,  за да приберат останалите членове на семействата си. Далечният и труднодостъпен Ийда е претъпкан с над 64 200 бежанци, като поради тази причина ще са нужни допълнителни места  за новопристигналите, с цел да се избегне пренаселеността и, свързаните с това, рискове за здравето.

ВКБООН също подкрепи усилията на властите на Южен Судан, които  бяха насочени към гарантирането, че в лагера Ийда няма оръжия или войници, както и към предотвратяването на принудителното вербуване.

Междувременно, ВКБООН изрази загриженост относно тежките дъждове и наводнение в областта на Горен Нил, в Южен Судан., които отрязват пътя за достъп до лагерите  на повече от 105 000 бежанци. Тези бедствия могат да попречат на оказаната на бежанците помощ, както и да да засегнат кампанията за борба с недохранването и бума на Хепатит Е, стартирана през май.Много от пътищата са вече наводнени и е възможно скоро да станат непроходими.

Докато краят на дъждовния сезон се очаква да бъде предвестник на по-лесен достъп до лагерите и по-добри условия за живот, ВКБООН и неговите партньори очакват продължителен нов прилив от хора от държавата Синия Нил през следващите няколко седмици. ВКБООН има опасение, че бежанците и особено децата, ще бъдат в лошо здравословно състояние, тъй като условията отвъд границата стават все по-лоши. Това ще представлява голямо предизвикателство за хуманитарната общност.

Източник

Източник на снимката