Конференцията на ООН за подпомагане на Судан осигури 1,5 млрд. долара помощ

0
216
Айча Мадар избяга в Чад с дъщеря си Фатима, след като въоръжени мъже подпалиха селото й в Судан, снимка: © WFP/Жак Давид

В понеделник ООН организира конференция на страните донори за засегнатия от конфликти Судан, като призова държавите от Близкия изток и Европа да увеличат помощта за преодоляване на хуманитарната криза в африканската държава.

Организацията на обединените нации предупреди, че Судан може бързо да се превърне в огнище на беззаконие без международна подкрепа, като призова държавите да предоставят повече хуманитарна помощ на своите граждани. Участниците обещаха около 1,5 млрд. долара, което покрива само около половината от поисканите от ООН средства.

Безпрецедентната ситуация в Судан

Повече от два месеца Судан е въвлечен в конфликт между съперничещи си военни групировки, в резултат на който 2,2 милиона души са принудени да напуснат домовете си. Около 2 000 души са били убити в резултат на насилието, съобщи проектът „Данни за местоположението на въоръжените конфликти и събитията“ (ACLED).

„Мащабът и скоростта на превръщането на Судан в държава на смърт и разрушение са безпрецедентни”, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на срещата в Женева. „Без силна международна подкрепа Судан може бързо да се превърне в огнище на беззаконие“, добави той.

ООН апелира за 2,6 млрд. долара хуманитарна помощ за Судан през тази година и допълнителни 470 млн. долара регионална помощ за подпомагане на бежанците от конфликта. Преди конференцията ООН заявиха, че почти 25 милиона души в Судан се нуждаят от хуманитарна помощ, а 4 милиона деца и бременни или кърмещи майки са крайно недохранени.

Германия удвоява даренията

На конференцията Германия заяви, че ще удвои досегашното си дарение, като по този начин приносът ѝ ще достигне 200 милиона евро. ЕС обеща подобна сума от 190 млн. евро за хуманитарна помощ и развитие.

Катарският представител, шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани, призова враждуващите страни да „поставят на преден план желанията на суданския народ“, а министърът на външните работи на Египет Самех Шукри предупреди, че конфликтът може да предизвика хуманитарна криза, която да се разпространи извън рамките на държавата. Той подчерта, че сигурността и стабилността на Судан е важна и за тяхната стабилност и сигурност.

Тридневно примирие

Конфликтът започна в средата на април в резултат на продължителна борба за власт между лидера на суданската армия Абдел-Фатах Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало, лидер на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). Двамата генерали първоначално са били съюзници, като през 2021 г. са окопирали властта съвместно. Оттогава столицата Хартум, и други градски райони са превърнати в бойни полета.

Преди началото на конференцията враждуващите страни се споразумяха за 72-часово примирие. От посолството на САЩ в Судан заявиха, че по време примирието воюващите страни ще се въздържат от забранено придвижване, нападения, използване на военни самолети или безпилотни летателни апарати, артилерийски удари, както и от попълване на запасите си и търсене на военно предимство. Ще бъде позволено и безпрепятственото движение и доставяне на хуманитарна помощ в цялата страна.

Превод: Мария Стоянова

Източник: Deutsche Welle