Световен ден за борба със СПИН

0
824

Открит за първи път през 80-те години на XX-и век., СПИН се смята, че е може би най-сериозният проблем за общественото здраве на нашето време. Това е свят, в който нито едно общество или  група в обществото, може да има имунитет към тази болест. СПИН е убил повече от 25 милиона души между 1981 и 2007 г., a около 33,2 милиона души по света живеят с ХИВ, като към 2007 г. го прави един от най-разрушителните епидемия в писаната история.

СПИН означава „Синдром на придобита имунна недостатъчност.“ Човешки имунодефицитен вирус (HIV) е вирусът, който причинява СПИН. Той отслабва имунната система на организма, така че тя не е в състояние да се защитава от болести. ХИВ се разпространява чрез необезопасен секс, кръвопреливане, заразени игли или от майки на деца по време на бременността, раждането и / или кърмене. Веднъж заразени с ХИВ, жертвите са заразени за цял живот.
В отговор на нарастващата международна загриженост от разпространението на епидемията от СПИН и в знак на признание на международния характер на това заболяване Общото събрание на ООН през 1988 г., обявява СПИН за глобална пандемия. Той решава, в Резолюция 43/15, да обяви 1 декември като Световен ден за борба със СПИН.

Решено е този ден да бъде време за народите на Организацията на обединените нации да оценят, разберат и приемат опасността, че СПИН е заплаха за човечеството и степента, до която се е разпространил по целия свят. Този ден е също има за цел да призове народите на ООН да покажат солидарност, подкрепа и съпричастност към многото жертви на СПИН по света. Световният ден за борба със СПИН се е превърнал в ежегодно събитие в повечето страни. На този ден, се наблюдават усилията за борба със СПИН  и се дава подкрепа на продължаване на борбата срещу този вирус.

източник: http://www.unac.org/en/news_events/un_days/aids1.asp