Световната здравна организация с призив за намаляване приема на захар

0
1472
03-04-2015Sugar_WHO
Снимка: WHO/Christopher Black

На 04.03. Световната здравна организация към ООН (WHO) публикува нови насоки, които препоръчват на възрастните и децата по света да намалят своя дневен прием на захар, за да дадат тласък на здравето и да се намалят незаразните болести.

СЗО казва, че приемът на „свободни“ захари – монозахариди (като глюкоза, фруктоза) и дизахариди (като захароза или трапезна захар) – трябва да бъде по-малко от 10% от дневния прием на енергия, като същевременно намаляването под 5% на ден ще осигури допълнителни ползи.

„Разполагаме със солидни доказателства, че поддържането на приема на свободни захари до по-малко от 10% от общия енергиен прием, намалява риска от наднормено тегло, затлъстяване и кариеси“, заяви д-р Франческо Бранка, директор на отдела за Хранене за здраве и развитие в СЗО. „Като направим промени в политиката, в подкрепа на това, ще бъде от ключово значение за страните, които да изпълнят своите ангажименти за намаляване тежестта на незаразните болести“.

Препоръките на СЗО са базирани на доказателства, които показват, че възрастните, които консумират по-малко захар, имат по-ниско телесно тегло и че увеличаването на количеството на захари в храната, се свързва с увеличаване на теглото. Също така децата с най-високи количества, в прием на подсладени напитки, е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, отколкото децата с нисък прием на подсладени напитки.

В целия свят приемът на захар варира, като консумацията при възрастните в Европа граничи от около 7-8% от всички страни, като Унгария и Норвегия, до 16-17% в страни, като Испания и Обединеното кралство.

Приемът при децата е много по-висок, от 12% в страни, като Дания, Словения и Швеция, до близо 25% в Португалия, като различните условия може да доведат до отклонения. Приемът в селските общини в Южна Африка, е 7,5%, докато в градовете тази цифра е 10,3%.

Силата и качеството на подкрепящите доказателства е такова, че СЗО ТВЪРДИ, че те могат да бъдат приети като политика в повечето ситуации и могат да се използват за разработване на мерки за намаляване на свободния прием на захари, чрез интервенции на общественото здраве, като етикетирането на хранителната стойност, обучение на потребителите, регулиране на пазара на хранителни продукти и безалкохолни напитки, които са с високо съдържание на свободни захари и фискални политики, насочени към храни и напитки с високо съдържание на свободни захари.

Агенцията за пръв път направи препоръка за намаляване на свободния прием на захари, до по-малко от 10% от общия дневен прием на енергия през 1989 г., със съвместната експертна консултация на СЗО и Организацията за прехрана и земеделие (FAO) от 2002 г. за допълнително разработване на призива. Актуализираните насоки препоръчват намаляване на свободните захари под 5%, ако е възможно.

Новите насоки не се прилагат за захарите в пресните плодове и зеленчуци, както и захарите, естествено присъстващи в млякото, защото не се съобщават данни за нежелани ефекти от консумацията на тези захари, а по-скоро на тези, добавени към храни и напитки от производителя, при готвене или от потребителите, и захари, които присъстват естествено в мед, сиропи, плодови сокове и концентрати от плодов сок.

Много от тези са „скрити“ в преработените храни, на които обикновено не се гледа като на сладкиши. Например, 1 супена лъжица кетчуп съдържа около четири грама (около 1 чаена лъжичка) свободни захари. Една единствена кутия подсладена със захар сода съдържа до 40 грама (около 10 чаени лъжички) свободни захари.

Актуализирането на насоките за свободен прием на захари  е част от продължаващите усилия на СЗО за актуализиране на съществуващите хранителни цели, да предотврати незаразните болести. Насоките за захарите трябва да се използват в комбинация с други насоки за хранителни вещества и хранителни цели, по-специално тези, свързани с мазнини и мастни киселини, включително наситени мазнини и транс-мазнини.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова