Съветът за сигурност на ООН одобри назначаването на Николай Младенов за Посланик на ООН в Близкия изток

0
908
01-02-2015Nickolay_Mladenov
Снимка: UNAMI

Съветът за сигурност на ООН одобри назначаването на българския дипломат Николай Младенов за Посланик на ООН в Близкия изток.

Никоя от 15-те страни членки на Съвета за сигурност не възрази срещу това назначение, предложено от Генералния секретар на организацията, Бан Ки-Мун.

Назначението на бившия български външен министър, ръководил Мисията на ООН в Ирак, по време на възхода на Ислямска държава, идва в момент, когато световната организация изпитва трудности да поднови мирните преговори между израелци и палестинци.

Досега Николай Младенов бе Специален пратеник на Генералния секретар на ООН и изпълняваше длъжността на Посланик на ООН за Ирак от 2013 година, като сега поема новия пост от холандския дипломат Роберт Сери.

В новата си роля, Николай Младенов ще контролира изпълнението на текущите, подкрепени от ООН, усилия за възстановяване в Газа, където хиляди хора търсят достъп до строителни материали за спешни ремонти на домовете си, след конфликта в опустошения от войната анклав, миналото лято.

Първият специален координатор на ООН бе назначен от службата на UNSCO (Office of the United Nations Special Coordinator), създадена през юни 1994 г. след подписването на споразумение от Осло. През 1999 г. мандатът на UNSCO бе разширен, като се трансформира в Служба на Специалния координатор за мирния процес в Близкия изток, както и на личния представител на Генералния секретар на Палестинската автономия. От 2002 г. Специалния координатор е  Специален пратеник на Генералния секретар на близкоизточната четворка, включваща Генералния секретар на Организацията на обединените нации, Съединените американски щати, Европейския съюз и Руската федерация.

 

Източник: ИА „Фокус

Над материала работиха: Вероника Георгиева и Светослава Димитрова