Съветът за сигурност приветства завръщането на временната власт в Буркина Фасо

0
1061

619224Ivoire_Council

UN Photo/Loey Felipe

Приветствайки скорошно завръщане на временния президент на Буркина Фасо, Мишел Кафандо, след военния преврат от миналата седмица, Съветът за сигурност на ООН призова всички страни в африканската държава да се въздържат от насилие и да започнат процеса на преход, без отлагане.

В изявление, членовете на Съвета за сигурност, похвалиха поетия ангажимент на държавни глави и правителствени ръководители  от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), както и усилията на Африканския съюз, да подкрепят решението на кризата и възстановяването на конституционния ред в Буркина Фасо.

Членовете на Съвета отново заявиха и пълна си подкрепа на Специалния представител на Генералния секретар за Западна Африка, Мохамед Ибн Хамбас.

Президентът Кафандо, премиерът Якоуба Исаак Зида и няколко министри бяха задържани преди една седмица и по-късно освободени от президентската гвардия на Буркина Фасо.

Членовете на Съвета за сигурност призоваха всички страни в Буркина Фасо да се въздържат от всякакво насилие и похвалиха тези, които са проявили сдържаност в това отношение.

В изявлението си, членовете на Съвета също така призоваха за „възобновяването на прехода без отлагане, включително провеждането на свободни, честни и надеждни избори, в съответствие с Конституцията и Преходната харта на Буркина Фасо“.

Съветът за сигурност също така изрази и намерението си да продължи да следи отблизо ситуацията, признавайки законния стремеж на народа на Буркина Фасо за мирен преход.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова