Съветът за сигурност удължи действието на мироопазващите сили на ООН в Абией

0
1484
461540-abyeisudan
UN Photo/Tim McKulka

Съветът за сигурност удължи мироопазващите сили на ООН в Абией – област на богати на ресурси, оспорвана от Судан и Южен Судан –  като част от продължаващите усилия на Организацията за поддържане на мира и защита на цивилното население в спорната територия.

С единодушно гласуване проведено вчера (26.02.) 15-членният орган прие резолюцията, която отбелязва, че продължаващото напрежение в Абией и по границата между Судан и Южен Судан, все още представлява „сериозна заплаха за международния мир и сигурност“.

Мандатът на Временните сили за сигурност на ООН за Абией (UNISFA) бе удължен до 15 юли 2015 г. Силите, създадени от Съвета през юни 2011 г., след бума на насилие, след като суданските войски поеха контрола над богатия на петрол район, в седмиците преди Южен Судан да обяви своята независимост, бяха натоварени със задачата да следят за демилитаризация на района и поддържането на сигурността.

Сред другите мерки, Съветът потвърди искането си, че Судан и Южен Судан трябва „незабавно да възобновят“ работата на Съвместната комисия за надзор на Абией, иначе известна като AJOC, „за да се гарантира стабилен напредък“ относно изпълнението на Споразумението от 20 юни 2011 г., което предвиждат временни административни мерки за Абией и оттеглянето на войските от двете страни.

В допълнение, Съветът също така повтори искането си, че и Судан и Южен Судан трябва „спешно да започне“ създаването на административна област на Абией и съд, за да се образува полицейска служба на Абией, с мандат да поеме полицейските функции в района, включително защита на петролната инфраструктура.

Съветът за сигурност на ООН също така подчерта, че „продължава сътрудничеството“ между правителствата на Судан и Южен Судан, което е и „критично за мира, сигурността и стабилността“ и бъдещето на отношенията между страните.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова