Съветът за сигурност заклейми последните атаки на Боко Харам

0
1980
01-09-2015Boko_Haram
Снимка: OCHA/Franck Kuwonu

Съветът за сигурност на ООН осъди „най-категорично“ продължаващата ескалация от атаки, извършени от Боко Харам, включително смъртоносни нападения през изминалата седмица, които отнеха живота на много цивилни в Чад, Камерун и Нигер.

Членовете на Съвета заклеймиха атаките от 13 февруари в Нджамена, Чад, срещу цивилни граждани, при които загинаха много хора, включително местен лидер и рани няколко души, както и атаката от 8 Февруари в Керава, Камерун, и тази от периода 6-8 февруари в Диффа, Нигер.

В изявлението си, Съветът изрази своите съболезнования на семействата на жертвите и съчувствието си към всички онези, ранени в тези отвратителни атаки, както и за народите и правителствата на републиките Чад, Камерун и Нигер.

„Членовете на Съвета за сигурност потвърждават, че тероризмът във всичките му форми и проявления, включително действията на Боко Харам, представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност“, се казва в изявлението, като се подчертава, че подобни действия са „криминални и неоправдани „, независимо от тяхната мотивация.

Също така, членовете на Съвета потвърдиха решимостта си да се борят с всички форми на тероризъм, в съответствие със своите отговорности съгласно Устава на ООН, и подчертаха необходимостта да се изправят извършители, организатори, финансиращи и спонсори на актове на тероризъм, пред правосъдието.

Накрая, Съветът припомни на всички страни, че те трябва да гарантират, че мерките, предприети за борба с тероризма, са в съответствие с всички техни задължения съгласно международното право, по-специално международните права на човека, бежанците и хуманитарното право.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова