Сирия затвори въздушното си пространство за Турция

0
827

Сирия затвори въздушното си пространство за турски граждански полети, в отговор на подобните действия на северната си съседка, Турция.

Според изявление на сирийският външен министър, предадено от държавната информационна агенция “SANA”, решението ще влезе в сила в неделя. Агенцията допълни, че сирийските мерки се основават на принципа на реципрочност, като директен отговор на плановете на турция да спрат преминаването на сирийската гражданска авиация.

Сирийската реакция беше породена от обръщение на турският външен министър, Ахмет Давутоглу: “Вчера затворихме нашето въздушно пространство за сирийски граждански полети, както преди сме правили за сирийски военни полети.”

Конфликтър между двете страни изключително силно се изостри след размяна на минометен огън в пограничните региони на двете страни. Миналата седмица сирийски самолет беше принудително приземен на територията на Турция, заради подозрения, че пренася руски амуниции за Сирийската армия.

Сирия осъди свалянето на полета като пиратство, а руската страна съобщи, че товарът се състои от части за радари, които отговарят на международният закон.

Източник

Фотография

SHARE
Previous articleИталия: Да! на карането на колело
Next articleРазвитието на младежките умения за работа е задължително, посочва UNESCO
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS