СЗО: Наблюдава се покачване в новите случаи на Ебола

0
907
02-26-2015Ebola
Снимка: UNMEER/Kennei Momoh

Ново повишаване на случаи на Ебола се наблюдава в Гвинея, докато разпространението в Сиера Леоне също остава високо, съобщиха от Световната здравна организация (WHO). Мисията на ООН за спешно реагиране на Ебола (UNMEER) също изрази загрижеността си, във връзка с предизвикателствата в ангажиране на общностите за приключване борбата срещу заболяването.

СЗО и Мисията на ООН отбелязаха също и небезопасните погребения на тези, които са починали от болестта, си остава сериозно предизвикателство и че „значителен брой“ отделни лица все още са неспособни или не желаят да потърсят лечение за Ебола, която засегна над 23 500 души и уби над 9500 предимно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

В своята последна актуализация, издадена миналата седмица, СЗО съобщи, че новите случаи в Гвинея продължават да възникват от „неизвестни вериги на предаване“ и че предаването остава „широко разпространено в Сиера Леоне“, а предаването продължава при много ниски нива в Либерия, с един нов потвърден случай, през последните седем  дни до 22 февруари.

„Ефективното ангажиране с общностите продължава да бъде предизвикателство в няколко географски зони“ заявиха от СЗО. В почти една трета от префектурите в Гвинея се съобщава за поне един инцидент със сигурността, в седмицата до 22 февруари, често в резултат на слухове и дезинформация, свързани с усилията за реагиране на разпространението на EVD [Ебола вирусно заболяване], според СЗО.

Специалният пратеник на Генералния секретар за Ебола, д-р Дейвид Набаро, заяви миналата седмица пред Общото събрание на ООН, че финалната фаза на „стигането до нула нови случаи“ може да се окаже най-трудното.

Д-р Набаро заяви, че докладите, които имат силни способности за наблюдение на земята, за да се идентифицират хората с Ебола и да се потвърди диагнозата, за бързо споразумение и организиране на ефективно лечение, за да се идентифицират хората, които са били в контакт с тях и да запази тези хора в процес на преглед за 21 дни „е наистина трудна задача“. UNMEER също съобщи, че от 26.02. границата между Гвинея и Либерия, е отворена за обществеността, след като в продължение на няколко месеца бе затворена.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова