Талибаните забраниха на жените да посещават фитнеси и обществени бани

0
211
Източник: news.un.org

След затварянето на средните училища за момичетата и задължението за носене на бурка на почти всички обществени места на жените в Афганистан е забранено да се разхождат в парковете и градинките на афганистанската столица, пише френският „Льо Монд“.

На 13 ноември талибаните в Афганистан съобщиха, че влиза в сила поредна забрана за жените в страната, на които няма да им бъде позволено да посещават фитнеси и обществени бани.

„Фитнес залите вече са затворени за жени, защото там има треньори мъже, а някои зали бяха от смесен тип“, каза говорителят на Министерството на превенцията на порока и насърчаването на добродетелите Мохамед Акиф Садек Мухаджир.

Той добави, че жените вече няма да могат да посещават и хамамите – обществените бани, в които обичайно мъжките и женските секции са разделени.

„Днес във всеки дом има баня, така че това не представлява проблем за жените“, каза той.

Въпреки обещанията, че ще бъдат по-толерантни при връщането си на власт през август 2021 г., талибаните до голяма степен се завърнаха към строгото тълкуване на исляма, както беше и по време на първия им период на управление между 1996-а и 2001 г.

През март 2022 г. средните училища бяха затворени за момичетата, а през май носенето на бурка стана задължително на почти всички обществени места.

С изключение на някои публични места на жените им е забранено да пътуват сами извън града си. В началото на миналата седмица пък талибаните забраниха на жените да посещават паркове и градинки в Кабул.

Според някои активисти увеличаващият се брой забрани цели да възпрепятства жените да се събират и да организират протести и движения срещу режима на талибаните.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Le Monde