TEPCO признава, че инцидентът във Фукушима е можело да бъде избегнат

0
595

Повече от година и половина след катастрофата в АЕЦ Фукушима 1, енергийният гигант TEPCO призна в официално изявление, че компанията е знаела за опасността от цунами, грозяща централата, както и за подобренията, които са могли да бъдат предприети.

В публично изявление в петък, новоизбраното ръководство на компанията посочи, че редица превантивни мерки е можело да бъдат взети. TEPCO са пренебрегнали многобройните предупреждения на енергийните експерти, страхувайки се от политическите и правни последствия, които признаването на необходимостта от подобряване на сигурността е щяло да има.

Извинението на компанията потвърждава критичните възгледи на японското антиядрено движение и виждането, че енергийната катастрофа във Фукушима е следствие не толкова на природно, колкото на предизвикано от човешка грешка бедствие. Представителите на TEPCO продължават да твърдят, че никой не е бил в състояние да предвиди земетресение и цунами на Североизточния бряг на страната с разрушителния мащаб на това от 11 Март 2011.

Докладът на TEPCO потвърждава, че компанията се е поучила от грешките си и ще предприеме стъпки за повишаване на сигурността като издигането на високи защитни стени и изграждането на резервни генератори, които да поддържат охладителните системи на реакторите при спиране на основното захранване.

Това признание идва в труден момент за правителството на Йошихико Нода, което се опитва да убеди японското населението, че страната трябва да възобнови дейността на атомните си централи.

 

Повече информация тук

Фотография: Los Angeles Times