Северният Атлантически океан преминава през безпрецедентни горещи вълни

0
188
A selective focus shot of a thermometer in the beach sand with a blurred background

Температурите в  Северния Атлантически океан достигат рекордни височини, особено край бреговете на Обединеното кралство и Ирландия. Това от своя страна, повдига въпроси относно отражението на феномена върху морското биоразнообразие.  

„Източната част на  Атлантическия океан, от Исландия до тропиците, е много по-топла от средното. Районите около северозападна Европа включително и Обединеното кралство имат едни от най-високите температури на морската повърхност спрямо средните“, каза в изявление Стивън Белчър, учен от Met Office (Национална метеорологична служба на Великобритания).

Много други учени също алармират за сериозността на положението.

„ Тази гореща вълна е невиждана досега“, каза Мика Рантанен, изследовател във Финландския метеорологичен институт. „В момента е най-силната на Земята“.

Ричард Ънсуърт, доцент по бионауки в университета Суонзи в Обединеното кралство, нарече горещата вълна в Атлантическия океан „напълно безпрецедентна“. Това е „далеч отвъд най-лошите прогнози за променящия се климат в региона. Наистина е плашещо колко бързо се променя океанския басейн“.

Рисковете са високи за морски видове като риби, корали и морска трева – много от които са адаптирани да оцеляват в определени температурни диапазони. Ето защо по-горещата вода може да ги  убие.

Хиляди мъртви риби бяха изхвърлени по крайбрежието на Тексаския залив тази година. Според учените масовата смърт е свързана с повишаването на температурите на океана.

Учените казват, че зад екстремните горещини стоят редица фактори.

„Това е  резултат от класическата комбинация от предизвиканото от човека изменение на климата заедно с естествените вариации в климатичната система“, се казва в изявление на Метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Замърсяването на планетата, както и  изгарянето на изкопаеми горива спомагат за повишаването на температурите както на сушата, така и във водата.

Друг фактор е липсата на прах от Сахара. Обикновено той охлажда региона като отразява слънчевата светлина. „По-слабите от средните ветрове са намалили степента на прах в атмосферата на региона, което води до по-високи температури“, каза Алберт Клайн Танк, ръководител на Met Office Hadley Centre, в изявление.

Тъй като изменението на климата се засилва, морските горещи вълни ще стават все по-чести. Тяхната честота се е увеличила повече от 20 пъти поради глобалното затопляне, причинено от човека, според проучване от 2020 г.

Превод: Вероника Средкова

Източник: CNN