Ролята на непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН ще бъде обсъдена на среща-дискусия с участието на посланици и дипломати в София

0
709

Каква е ролята на непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и от какви реформи се нуждае най-консервативният орган на Организацията на Обединените нации ще бъдат дискутирани от 18 часа в четвъртък (24 юни 2021 г.) в Огледалната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се организира от Дружеството за ООН в България в сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България и е част от инициативите на организацията по повод 26 юни – Деня на Устава на ООН.

По време на панелните дискусии ще бъдат обсъдени актуалните проблеми, свързани с участието на избраните на 11 юни 2021 г. 5 нови непостоянни членове на Съвета за сигурност (СС), текущият въпрос за реформата на този главен орган на ООН, темата за новите предизвикателства пред непостоянните членове на СС, свързани с мира и сигурността. В събитието ще се включат посланикът на Федеративна република Бразилия Н.Пр. г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ в МВнР посланик Валери Йотов и дипломатът от кариерата и доктор по международно право Златко Димитров. Модератор ще бъде председателят на Дружеството за ООН в България посланик Владимир Сотиров.

Със събитието Дружеството за ООН в България отбелязва знаменателната за ООН дата 26 юни. Значението на този ден, на който през 1945 година в Сан Франциско делегати на 50 държави подписват Устава на Организацията на обединените нации, се свързва оправдано с откриването на реални възможности за „избавяне на идните поколения от бедствията на войната“, за плодотворно сътрудничество за укрепването на мира и за развиване на икономически и социален прогрес на всички народи. Дружеството за ООН в България по традиция отбелязва този ден, служейки на мисията си да популяризира ролята на световната организация в съвременния свят.

За участие в събитието на 24 юни 2021 г., четвъртък, от 18:00 ч. в Огледалната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ е необходима предварителна регистрация тук: https://bit.ly/3cUh5Yv. Организаторите се ангажират да спазват актуалните противоепидемиологични мерки, като залата ще бъде с ограничен капацитет, а регистрацията ще бъде затворена след изчерване на свободните места.