Производители на автомобили в надпревара за бяло злато

0
135
coal pieces texture

Застрашени от недостиг на литий за батериите на  електрическите автомобили, автомобилните производители влизат в надпревара за достъп до „бялото злато“.

Около две трети от световния литий идва от мини. Процесът включва раздробяване на скалите и използване на киселини за извличане на метали.

Дженерал Моторс Компани  директно купиха дялове в литиеви мини, което е рядкост за индустрия, разчитаща на външни доставчици за суровини. Други компании инвестират в рафиниране на литий или рециклират метала от вече използвани батерии.

Недостигът на доставки на литий би се превърнал в сериозна пречка за увеличаването на продажбите на електрически автомобили по няколко причини. Първо, тази ситуация ще подхрани политически конфликт за достъп до ресурси и второ, ще повдигне оплаквания относно екологичните разходи за добива им.

Глобалното производство на литий е на път да се утрои през това десетилетие. Паралелно с това,  продажбите на електрически спортни автомобили и седани също се повишиха, но с 55%. За производството на всяка батерия са необходими 8 килограма литий плюс кобалт, никел и други метали.

Ето защо, според Джошуа Коб, старши автомобилен анализатор за BMI: „Ще има недостиг на доставки на батерии за електрически превозни средства“.

В допълнение към това, литият се очерта като друга конфликтна точка в обтегнатите отношения на САЩ и Китай.

Пекин, Вашингтон и други правителства виждат доставките на метал за електрически превозни средства като стратегически въпрос. Това от своя страна води до затягането на контрола върху достъпа до него. По  тази линия, Канада нареди на три китайски компании миналата година да продадат активите си за добив на литий от съображения за сигурност.

Други правителства, включително Индонезия, Чили и Зимбабве, се опитват да увеличат максимално възвръщаемостта си от находищата на литий, кобалт и никел. Това постигат като изискват от собствениците на мини да инвестират в рафиниране и преработка, преди да могат да изнасят.

ДжиЕм (GM)купува директен достъп до литий, като инвестира 650 милиона долара в  разработването на мината в Невада, която е най-големият източник в САЩ. В замяна ДжиЕм (GM)казва, че ще получи достатъчно суровини за 1 милион автомобила годишно. От друга страна, природозащитниците искат от федералния съд да блокира разработването на мината. Според тях, е възможно работата по нея да отрови водните запаси, почвата и да замърси местата за гнездене на птиците.

Въпреки нарастващото производство, индустрията може да се сблъска с недостиг на литий и кобалт още през 2025 г., ако не се инвестира достатъчно в производството, според Леонардо Паоли и Тимур Гул от Международната енергийна агенция.

Световните ресурси на литий се оценяват на 80 милиона тона от Геоложкия институт на САЩ. Според тази статистика Боливия притежава най-голям дял с 21 милиона тона, следвана от Австралия със 17 милиона и Чили с 9 милиона.

Прогнозите за годишно производство  на литий варират до около 1,5 милиона тона до 2030 г. В случай че продажбите на електрически превозни средства обаче, продължат да нарастват с двуцифрени годишни темпове се очаква производството да нарасне до 3 милиона тона.

Китай реализира 60% от миналогодишните продажби на литий, две трети от производството му и три четвърти под формата на батерии.

Миналата година президентът Джо Байдън обяви официална цел, според която половината от всички нови коли, продавани в САЩ, трябва да бъдат електрически или с технология с нулеви емисии до 2030 г.

С нарастването на продажбите расте и безпокойството във Вашингтон и Пекин. Притеснението е свързано с достъпа до литий и други минерали, както и потенциала за стратегическа конкуренция.

Германският канцлер Олаф Шолц в изявление приветства сътрудничеството с „близки приятели“ относно „сигурността на суровините“.

Правителството на Китай обаче обвини Съединените щати, Канада, Япония и други правителства в злоупотреба с фалшиви опасения за сигурността. Тези обвинения бяха оправдани с идеята, че искат да навредят на китайските конкуренти в областта на електрическите автомобили, смартфоните, чистата енергия и други нововъзникващи технологии.

Превод: Вероника Средкова

Източник: ABC News