Тихомир Безлов: Бежанци от Сирия все по-често избират България като алтернатива за достигане до Западна Европа

0
656

В момента, в който България се присъедини към Шенгенския договор, заедно с Румъния, за бежанците ще стане трасе, алтернативно на това от Турция, през Гърция, Италия и Централна Европа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Тихомир Безлов, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

България няма капацитета да се справи с брой на бежанци, каквито влизат в Гърция, например. „Положението в Сирия сега създава всички тези рискове за България, като тук трябва да се има предвид и ситуацията в Гърция, начинът, по който те промениха изцяло отношението си към емигрантите, които влизат в Гърция. Там, през последните месеци, бяха предприети серии от специални операции за залавяне, съответно репатриране или връщане на емигранти и задържане, което очевидно влошава привлекателността на това трасе през Гърция”, обясни Безлов.

По негови думи, до преди няколко месеца българският път е бил непривлекателен, поради това, че хората, които преминавали границата, са били задържани в центрове от отворен тип и съответно продължаването им към основната цел, най-често Западна Европа, е било много по-трудно.

Източник

Източник на снимката