Централноафриканска република: ООН предупреждава за продоволствена криза

0
1457
01-13-2015CentralAf_Republic
Снимка: OCHA/Gemma Cortes

Непредвидимата и враждебна ситуация със сигурността в Централноафриканската република (ЦАР) носи тежки последствия за населението на страната, което все още отчаяно се нуждае от хуманитарна помощ. Това заявиха тази седмица от Световната продоволствена програма на ООН (WFP).

На пресконференция в Женева, Елизабет Бърс, говорител на WFP, посочи скорошния доклад на агенцията, за оценка състоянието на продоволствената сигурност в ЦАР и предупреди, че 30% от цялото население, или 1.5 милиона души, попадат в умерена до тежка ситуация на продоволствена сигурност.

Докладът – базиран на събраните данни от 2 166 домакинства и обхваща всички префектури (административна единица) на страната, между 13 и 25 септември 2014 г. – оценява как агенцията на ООН може най-добре да  посрещне текущите нужди на населението в ЦАР. В допълнение, докладът очертава, в дългосрочен план, негативните последици от продоволствената несигурност. Тази несигурност ще се отрази върху развитието на децата и приходите на населението, като разселените лица, които живеят при приемни семейства и в лагери, са сред най-уязвимите групи.

Над двегодишната гражданска война и сектантско насилие са станали причина за разселване на хиляди хора в страната. Според данни на ООН, близо 440 000 души са вътрешно разселени лица, а 190 000 са потърсили убежище зад граница. В същото време, над 36 000 души са останали в капана на затворени територии в страната, надявайки се да намерят убежище в съседните страни.

През декември, Земестник-генералният секретар по мироопазващите операции, Ерве Ладсоус, предупреди за потенциалната експлозивна ситуация в страната, на фона на продължаващото насилствени сблъсъци между мюсюлманския алианс Селека и членове на Анти-Балака, които са предимно християни.

Г-жа Бърс заяви, че проучването на WFP е установило и че сред най-засегнатите от продоволствената несигурност в ЦАР, са бедните домакинства, разселените или „върнатите“, като техният основен източник на храна са пазарите, които нямат финансови ресурси и които нямат образование. В резултат, стратегиите за справяне с проблема, които ще бъдат приети, може да се окажат вредни, дори опасни.

Освен това, добави още говорителят на WFP, с продажбата на хранителни продукти, които представляват 60% от доходите на ЦАР, рязкото намаляване на производството на храни застрашава и доходите на домакинствата и стеснява обхвата на възможностите за работа.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова