Централноафриканска република: Съветът за сигурност увеличава присъствието на Мисията на ООН

0
987
01-19-2015MINUSCA_Troops
Снимка: MINUSCA

Съветът за сигурност се съгласи да даде тласък на мироопазващото присъствие на ООН в Централноафриканската република (ЦАР), на фона на продължаващата нестабилност и ескалиращото сектантско напрежение в страната.

В единодушна резолюция, приета вчера (26.03.), 15-членният съвет се съгласи да увеличи броя на „сините каски“, които служат в Мисията на ООН в ЦАР, също известна със съкращението MINUSCA, от 750 военнослужещи, 280 полицаи и 20 офицери.

Съветът за сигурност счита ситуацията в африканската държава, за „заплаха за международния мир и сигурност“, заради продължаващите сблъсъци между предимно мюсюлманския алианс Селека и милицията на анти-Балака, които са предимно християни.

Повече от две години гражданска война и сектантското насилие станаха причина за разселването на хиляди хора в ЦАР. Според изчисления на ООН, близо 440 000 души остават разселени вътре в страната, докато около 190 000 са потърсили убежище извън граница.

В същото време, повече от 36 000 души остават в капана на анклави из цялата страната, надявайки се да намерят убежище в съседни държави.

Освен това, Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO) наскоро съобщи, че около 1,5 милиона души в ЦАР, остават жертви на продоволствена несигурност, на фона на продължаващите военни действия на територията на страната и предупредиха, че тази цифра вероятно ще нарасне, ако не се предостави незабавна помощ.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова