Централноафриканската република: Сблъсъци на бунтовници с миротворци на ООН

0
780
12-09-2014MINUSCA_CentralAfrica
UN Photo/Catianne Tijerina

От Мисията на ООН в Централноафриканската република заявиха, че са загрижени от боевете, случили се през уикенда (20-21.12.) на няколко места в страната, включително и тези между членовете на анти-Балака* и миротворците.

„В събота членове на анти-Балака се сблъскаха с миротворци в Берберати, когато войските на MINUSCA бяха разположени там, за да предотвратя нападенията на анти-Балака в района,“ заяви Стефан Дужарик, говорител на ООН, по време на пресконференция в Ню Йорк. Той допълни, че един член на анти-балака и един цивилен, са били убити.

Мироопазващите сили, служещи в Интегрираната многостранна мисия на ООН за стабилизиране в Централноафриканската република (MINUSCA), са участвали и в друга въоръжена конфронтация в неделя, в Нола. Миротворец и цивилен са били леко ранени, по време на сблъсъка, а четирима анти-Балака членове, са били задържани и обезоръжени.

От Мисията съобщиха още, че и за боеве, в близост до Бамдари, в събота, между анти-Балака и клона на екс-Селека** към силите на генерал Али Дарас. Трима представители на екс-Селека и четирима цивилни са загинали, а други четирима са били ранени.

Вчера, в Батангафо, ситуацията бе напрегната, докладваха от Мисията, след като двама представители на екс-Селека бяха убити от членове на анти-Балака.

„Мисията следи отблизо ситуацията и предприетите мерки, както чрез политически канали, така и чрез осигуряването на сигурността, с помощта на своите войски,“ заяви г-н Дужарик. „Отделът по правата на човека към Мисията също ще разположи една мобилна единица, която да проведе допълнително разследване.“

По-рано този месец, Заместник-генералният секретар по мироопазващите операции, Ерве Ладсоус, предупреди за потенциално експлозивната ситуация в ЦАР, на фона на продължаващите насилствени сблъсъци, предимно между членове на Селека, които са основно мюсюлмани, и анти-Балака, които са предимно християни.

 

* Християнско народно опълчение, сформирано в ЦАР, след издигането на Мишел Джотодиа през 2013 г.; анти-балака означава „анти-мачете“ или „анти-меч“ на местните санго и манджа езици.

**Съюз на бунтовнически сили, който свали правителството на ЦАР, на 24 март 2013 г.; лидер е Мишел Джотодиа; „селека“ означава „коалциия“ на санго, един от двата официални езика на ЦАР.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова