Цветанов: Имаме място за бежанци от Сирия

0
772

В страната ни има достатъчно място за бежанци от Сирия, обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов във Велико Търново вчера. „Бяха изградени допълнителни домове, така че към настоящия момент нямаме притеснения“, допълни той и посочи, че бежанците могат да бъдат настанени в домовете в Любимец и Пъстрогор. МВР шефът уточни, че към момента у нас има 187 бежанци.

Наскоро говорител на Сирийската свободна армия, която води сражения срещу режима на Башар Асад, предупреди, че към нас може да се насочи огромна бежанска вълна.
От Държавната агенция за бежанците обаче смятат, че това е невъзможно, тъй като според Националния план за временна закрила трябва поне петстотин души за една нощ да преминат границата, за да може да се говори за бежанска вълна.

И според представители на Министерството на външните работи България не е заплашена от бежанска криза, защото основният поток се насочва към съседните на конфликта страни – Турция, Ливан и Йордания. Въпреки това е нараснал броят на отказаните визи на сирийски граждани, които МВнР издава от посолствата си в съседните на Сирия страни. От министерството отказаха да коментират този факт, но дипломатически източник уточни, че много от решенията за отказ се вземат от Държавна агенция „Национална сигурност“ и са съобразени с други аспекти освен хуманитарния.

Междувременно от МВР съобщиха, че са задържани осем сирийци, влезли нелегално у нас близо до Малко Търново в събота през нощта.

Източник

Източник на снимката