Турски войници евакуираха гробницата на Сюлейман Шах в Сирия

0
1747

Flag_of_Turkey.svg

Вчера (22.02.) около 40 турски войници, които охранявали гроба на Сюлейман Шах, който се намира в северната част на Сирия, бяха евакуирани, на фона на продължаващата криза със сигурността на страната. Това заявиха от турските власти.

„Продължаващият конфликт и състоянието на хаос в Сирия, поставя сериозни рискове пред безопасността и сигурността на гробницата“, заявиха от Министерството на външните работи в Турция. Съобщава се и аз един загинал войник при инцидента.

Гробницата се намира на 37 км от Турция, в близост до река Ефрат. Въпреки че е разположена в Сирия, гробницата се счита за турски анклав. Тук се намират тленните останки на Сюлейман Шах, дядо на Осман I, основател на Османската империя.

Като част от Договора от Анкара от 1921 г., бе разрешено на Турция да пази гробницата в Сирия, да издигне турския флаг до нея и да разположи охранители при мавзолея от бял мрамор.

През март 2014 г., когато Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL) започна набезите си към градовете и селата около гробницата, Турция разположи войници от специалните сили да я опазват. До вчера,  когато и войниците, и ковчега на Шах Сюлейман, бяха изтеглени. Гробницата и саркофага са временно преместени на ново място, в рамките на Сирия, в близост до турската граница, заявиха от  Министерството на външните работи в Турция. Те добавиха, че новото място има същата площ, с която разполага и предишното.

„Временното преместване, проведено въз основа оценките на сигурността, не представлява никаква промяна на статута на гробницата и приложението към него, заявени от споразуменията“, заявиха още от министерството.

 

Източник: CNN

Снимка: NSNBC

Изготвил: Светослава Димитрова