Убийствата на носорози във Виетнам намаляват

0
1013
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Усилията за намаляване на смъртоносната търговия с рогове на носорози, набират скорост. Това посочва проучване, което установява и спад в търсенето на части от носорози във Виетнам, при това с повече от една трета през последната година. След едногодишна информационна кампания във Виетнам, само 2.6% от хората в азиатската страна, продължават да купуват и използват рог от носорог. Това е спад с около 38%.

От проучването изпъква най-много една цифра – спад с 25%. Това е броят на хората които смятат, че рогът на носорога е направен от същия материал, както ноктите и косата, и има медицинска стойност. Въпреки това, 38% от виетнамците все още мислят, че рогът може да се справи с различни болести, като ревматизъм и дори рак.

 

Проучването бе проведено от Международното хуманитарно общество Ниелсен  (Nielsen HSI) и Виетнамската конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Търсенето на рогове от носорози, особено в Китай и Югоизточна Азия, оказва силен натиск върху броя на носорозите в Африка. Само за миналата година, рекордните 1004 носорози са били незаконно транспортирани в Южноафриканската република, където сега име повече носорози, отколкото в която и да било друга държава. Около 821 са убити, само за тази година.

Бумът на бракониерството е сравнително нов – през 2007 г. само 13 носорози бяха убити. Цената на един рог от носорог не е спирала да нараства оттогава – на черния пазар може да достигне 100 000 долара на килограм.

Информационната кампания бе насочена към виетнамската столица, Ханой, към училища, университети и частния бизнес. Рекламите бяха съсредоточени към автобуси и билбордове, докато книгата на HSI, озаглавена „Аз, малкият носорог“, бе масово разпространена из всички училища.

Кампанията намери и международен отзвук. Като австралийската бизнесдама, Лин Джонсън, която плати за серия от реклами, излъчвани в цял Виетнам.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Светослава Димитрова