Арести на антимонархисти: Британската полиция съжалява

Британската полиция изказа съжаление за извършените от нея арести на протестиращи против монархията в деня на коронацията на крал Чарлз в събота, 06.05.

0
105
Гренадирските гвардейци маршируват покрай протестиращи по случай коронацията на британския крал Чарлз и кралица Камила в Лондон, Великобритания, 6 май 2023 г. REUTERS/Violeta Santos Moura/Pool

След критики към тежката реакция срещу протестиращите „републиканци“, полицията заяви, че те няма да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Лондонската столична полиция съобщи, че в събота шестима души са били арестувани по силата на новия Закон за обществения ред. Това е закон за ограничаване на протестите, влязъл в сила дни преди коронацията, която несъмнено беше най-голямата церемония, наблюдавана във Великобритания от 70 години насам.

Докато протестиращите се събираха, полицията арестува лидера на антимонархическата група „Република“ и шестима нейни членове, които планираха да участват в най-големия ѝ протест. От международноправна гледна точка, това противоречи на правото на мирни събрания, прокламирано в чл.21 от Международния пакт за граждански и политически права, по който Великобритания е страна.

Инцидентът внесе доза горчив привкус към иначе положителното и приповдигнато отразяване на събитията от уикенда.

Полицията заяви, че протестиращите са били арестувани, защото са притежавали предмети, които биха могли да бъдат използвани за блокиране на маршрута на коронацията. Републиканците обаче заявиха, че предметите са били предназначени за закрепване на плакати.

По-късно разследващ полицейски екип е инспектирал предметите и полицията заяви, че няма основание да предприема по-нататъшни действия. Тя изрази „съжаление“, че демонстрантите са били възпрепятствани да протестират.

Греъм Смит, главен изпълнителен директор на гражданската организация „Република“ и един от шестимата арестувани, заяви, че е казал предварително на полицията какъв вид материали ще носят със себе си демонстрантите и къде ще бъдат ситуирани.

„Смятам, че още преди да пристигнем, имаше предварително обмислено решение да ни арестуват“, каза той пред Ройтерс и допълни:

Ако са искали по този начин да намалят публичността ни, действията им постигнаха точно обратното. Това, което се случи, обиколи целия свят.

Инцидентът дори доведе до това Смит да бъде поканен от страна на британския Парламент да говори следващата седмица пред депутатите от Долната Камара за преживяванията си с полицията, което ще даде допълнително публичност на каузата му.

Той още сподели, че острата реакция на полицията в събота всъщност е повлияла положително на досега безизвестната му гражданска кампания, изстрелвайки името на Смит в заглавията на вестниците. Според Смит, цитиран от Financial Times, само за една седмица платеното членство в „Република“ е нараснало с хиляди последователи, което е покачило финансирането на организацията. Лидерът на британските антимонархисти още каза, че един „по-мек подход“ на полицията е щял да бъде много по-неблагоприятен за кампанията му и че:

Ако например Кралят беше изпратил собствения си персонал при нас с кафе и бисквити, щяхме да попаднем в много по-трудна ситуация.

Смит заяви, че полицията му се е извинила лично в понеделник, но той планира да разговаря с адвокати за предприемане на правни действия.

Министри от правителството заявиха, че полицията е била изправена пред трудна ситуация, опитвайки се да предотврати опасни смущения.

Арестите бяха критикувани от групи за защита на гражданските права и свободи.

Въпреки това, антимонархистките настроения във Великобритания си остават малцинствена кауза, предава FT след проведено социологическо проучване.