След взрива на язовир в Украйна: липса на чиста вода, разпространение на болести, големи рискове

0
228
Search and rescue teams work in boats to evacuate residents from a flooded part of Kherson on Wednesday.Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency via Getty Images

Мащабът на хуманитарната катастрофа след разрушаването на язовира Каховка в Южна Украйна става все по-ясен, тъй като хуманитарните служители на ООН удвоиха усилията си да достигнат до засегнатите цивилни с помощ в сряда.

Домовете бяха наводнени, принуждавайки мнозина да напуснат, а достъпът до вода, по-специално чиста вода, се очертава като голямо предизвикателство.

В интервю за UN News, говорителят на Международната организация по миграция (МОМ) Оливия Хедън, говорейки от Киев, каза, че агенцията заедно с други хуманитарни партньори са бързали с доставки на чиста вода в райони, които приемат евакуирани хора.

Заболяване, предавано по воден път

Около 17 000 души са в непосредствена критична зона, застрашена от наводнение, но само около 1000 са се евакуирали далеч от язовира, тъй като според МОМ повечето хора желаят да останат близо до домовете си.

Наводненията и липсата на чиста вода пораждат страхове от скок на болестите, пренасяни по вода, а хуманитарните специалисти казват, че здравният отговор ще бъде „критичен“ през следващите дни.

Обръщайки се към извънредно заседание на Съвета за сигурност във вторник вечерта, координаторът на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс каза, че „самият мащаб на катастрофата“ в и около района на Херсон ще стане очевиден едва през следващите дни“.

Той каза, че вече е ясно, че това ще има „тежки и широкообхватни последици за хиляди хора в Южна Украйна, от двете страни на фронтовата линия, чрез загубата на домове, храна, безопасна вода и средства за препитание“.

Хиляди животи са изложени на риск

Разрушаването на язовира във вторник изложи живота на хиляди в риск, каза генералният директор на IOM Антонио Виторино, причинявайки „сериозни екологични щети и доведе до по-нататъшно сериозно напрежение върху службите за реагиране в страна, която вече се справя с хуманитарните последици от повече от година на война“.

Той каза, че обществената инфраструктура „никога не трябва да бъде цел. И все пак сега невинни цивилни не само живеят в смъртоносна зона на наводнения, но са изправени пред огромен недостиг на чиста вода и критични енергийни доставки през следващите седмици, тъй като хуманитарната ситуация се влошава.

УНИЦЕФ предоставя помощ

Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ, каза пред UN News, че агенцията в сряда е предоставила до 25 000 бутилки вода, санитарни консумативи и над 10 000 таблетки за пречистване на вода.

Те също така създадоха екипи от квалифицирани помощни работници в транзитни и евакуационни пунктове, за да предоставят психосоциална подкрепа на децата в движение и да подкрепят семействата.

Дамиан Ранс, ръководител на комуникациите и застъпничеството на УНИЦЕФ Украйна, каза, че агенцията ще подкрепи евакуираните с парични трансфери за три месеца, покриващи до петима души на домакинство, за всички засегнати семейства.

Снабдяването на Крим е застрашено

МОМ каза, че пробивът на язовирната стена се очаква също да засегне водоснабдяването на окупирания от Русия регион Крим и други области на Украйна, както и да представлява заплаха за охладителните системи на близката Запорожка атомна електроцентрала, въпреки че атомната енергия на ООН агенция (МААЕ) заяви във вторник, че няма „непосредствена заплаха“.

Първоначалните оценки на IOM – най-голямата хуманитарна организация, работеща в Украйна – показват, че питейната вода и храната са приоритетни нужди и в координация с местните власти агенцията планира да разшири подкрепата за водоснабдяване и канализация, да разпределя спешни артикули, да подпомага колективните центрове и да предоставя здравни грижи.

„Въпреки опустошенията, причинени от войната и поставените предизвикателства, ние трябва да инвестираме във възстановяването и реконструкцията на Украйна. Докато отговаряме на спешните нужди, трябва също така да запазим остър фокус върху мирното бъдеще на Украйна“, каза г-н Виторино.

Превод: Жанет Генова