ООН изрази тревога относно състоянието на нигерския президент

0
287

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш показа загриженост във връзка със здравето и безопасността на президента на Нигер, докладва говорителят на Гутериш в бележка до журналисти. Според изявления в медиите президентът Мохамед Базум и семейството му живеят без електричество, вода, храна и лекарства.

На 26. юли армията превзе властта в Нигер – оттогава е задържан демократично избраният лидер на страната. Военната хунта, която е свалила президента, отказва да му предаде отново властта, държи го в изолация и го лишава от всякакви човешки контакти.

Генералният секретар призовава за неговото незабавно и безусловно освобождаване и възстановяване на поста държавен глава“, се казва в бележката. Г-н Гутериш е разтревожен и от продължаващите съобщения за ареста на няколко членове на правителството и спешно призовава за тяхното освобождаване.

Групата, наречена „Съвет за съпротива за републиката“, призова в изявление военните да се оттеглят и да арестуват явния лидер на хунтата Абдурахаман Тиани. Съветът също така предупреди, че ще използва всички необходими средства, за да предотватява в бъдеще действията на непочтени и безотговорни войници, които се противопоставят на свободния избор на хората.

Нигерия доставя голяма част от електроенергията на съседен Нигер, но в отговор на преврата прекъсна захранването, което доведе до липса на електричество и в домовете на много нигерийци.

ООН подкрепя усилията за посредничество на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) за възстановяване на конституционния ред в Нигер. Регионалният блок се събра в Абуджа, Нигерия в четвъртък, за да обсъди отново кризата. ECOWAS заплаши да „предприеме всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред“ в страната, включително използване на сила. ООН се опасява, че кризата в Нигер може да окаже влияние върху целия западноафрикански регион, и продължава да подчертава необходимостта от осигуряване на постоянна хуманитарна помощ за около 4,3 милиона души в страната.

Тази седмица Световната продоволствена програма (СПП) подпомогна повече от 12 000 души в района на Маради в южната част на централен Нигер, заяви в четвъртък заместник-говорителят на ООН Фархан Хак. Г-н Хак допълни, че ООН е получила разрешение от фактическите власти за извършване на четири полета от хуманитарните въздушни служби на ООН (UNHAS) от столицата Ниамей до Уагадугу, Буркина Фасо, за временно преместване на 49 зависими семейства.

След опита за преврат в Нигер полетите на UNHAS бяха временно преустановени, тъй като въздушното пространство и териториалните граници бяха затворени.

 

Източници: CNN, UN News

Автор: Паола Смоличка