ООН предоставя допълнителна помощ за Газа в първия ден он Хуманитарната Пауза

0
214
Източник: UNRWA/Ashraf Amra

ООН увеличи предоставянето на хуманитарна помощ в Газа по време на хуманитарната пауза, която влезе в сила на 24.11.2023 след споразумение, постигнато миналата седмица между Израел и Хамас.

 

Газа има население от над два милиона, а Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) дава убежище на над един милион лица в 156 локации в района.

Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси (OCHA) сподели, че 200 камиона са били изпратени от Ницана в Израел до ГКПП „Рафах“, разположен на границата между Египет и Ивицата Газа.

Оттам 137 камиона със стоки бяха разтоварени на приемния пункт на UNRWA в Газа, което го направи най-големият хуманитарен конвой, получен от началото на военните действия на 7 октомври.

Допълнително 129 000 литра гориво и четири камиона газ също пристигнаха в Газа, а 21 пациента в критично състояние бяха евакуирани в мащабна медицинска операция от северната част на анклава.

„Стотици хиляди хора бяха подпомогнати с храна, вода, медицински консумативи и други основни хуманитарни продукти“, заяви Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси.

Освобождаване на заложници

ООН приветства освобождаването на 24 заложници, които са задържани в Газа от 7 октомври, и поднови призива си за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници.

Хуманитарни екипи от ООН и техните партньори ще продължат да поддържат хуманитарните операции, за да се погрижат на нуждите на хората в Газа през предстоящите дни.

​Също така пратеникът на ООН за Близкия изток Тор Уенесланд излезе с изявление, в което приветства началото на прилагането на постигнатото споразумение, като същевременно изрази надежда за удължаване на прекратяването на огъня.

Той заяви, че този напредък е причината за освобождаването на 13 израелски заложници, отвлечени от Хамас, както и 39 палестинци от израелски затвори и няколко чуждестранни работници, задържани в Газа.

„Значителен хуманитарен пробив“

Уенесланд отбеляза, че хуманитарната пауза е влязла в сила относително спокойно, което е позволило на голямо количество помощ да пристигне в Газа.

„Тези развития са значителен хуманитарен пробив, върху който трябва да надграждаме. Повече помощ и продукти трябва да бъдат внасяни безопасно и продължително в Ивицата, за да се облекчат огромните страдания на живущите там“, каза той.

Висшият служител на ООН отново призова за освобождаването на всички заложници и поздрави правителствата на Катар, Египет и САЩ за положените усилия да спомогнат за постигането на споразумението.

„Призовавам всички замесени страни да спазват задълженията си и да се въздържат от провокации или всякакви действия, които биха могли да повлияят на пълното изпълнение на това споразумение“, заяви Уенесланд, като същевременно призова страните „да положат всички възможни усилия за постигане на разширено хуманитарно прекратяване на агресията и да се стремят към по-спокойно бъдеще.”

 

Превод: Рая Георгиева

Източник: https://news.un.org/en/story/2023/11/1143957