Правозащитният орган на ООН започва разследване на правата на човека в Иран

0
247

След призивите на ръководителя на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк за независимо разследване на продължаващото смъртоносно насилие срещу протестиращите в Иран Съветът по правата на човека създаде мисия за установяване на фактите, свързани с протестите, започнали на 16 септември 2022 г.

На извънредното заседание на Съвета, в отговор на кризата, предизвикана от смъртта на 22-годишната Джина Махса Амини в полицейския арест през септември, г-н Тюрк разкритикува „крепостния манталитет на властимащите“ в Иран.

Той настоява, че „ненужното и непропорционално използване на сила“ трябва да бъде прекратено.

Ужасяващи изображения

„Боли ме, когато виждам какво се случва в страната“, кoментира г-н Тюрк пред препълнената зала. „Снимките на убити деца. Жени, пребити по улиците. Хора, осъдени на смърт.“

Върховният комисар на ООН изтъкна как силите за сигурност, „особено Корпусът на гвардейците на ислямската революция и силите Басидж, са използвали бойни патрони, куршуми и други метални топчета, сълзотворен газ и палки“ срещу протестното движение, което се е разпространило в 150 града и 140 университета във всички провинции на Иран.

Преди да призове за независимо разследване на всички предполагаеми нарушения на правата, Върховният комисар отбеляза, че Службата му е получила „множество съобщения“ от Иран относно епизода, „включително вътрешни разследвания“. Тези усилия „не са успели да отговорят на международните стандарти за безпристрастност, независимост и прозрачност“, заяви г-н Тюрк.

Официални отричания

В отговор на коментарите на Върховния комисар, представителката на Иран, Хадиже Карими, заместник на вицепрезидента по въпросите на жените и семейството, настоя, че след смъртта на г-жа Амини са били предприети „необходимите мерки“ за търсене на справедливост от страна на правителството. Те включват създаването на независима парламентарна комисия за разследване, както и на съдебномедицински екип.

„Въпреки това, преди официалното обявяване на анализа на разследването, пристрастната и прибързана реакция на редица западни власти и тяхната намеса във вътрешните работи на Иран превърна мирните събрания в бунтове и насилие“, твърди тя.

По време на специалната сесия – 35-ата от създаването на Съвета през 2005 г. – говори и Джаваид Рехман, специален докладчик за състоянието на правата на човека в Иран, който настоя, че през последната седмица усилията за заглушаване на протестиращите са се засилили, включително срещу деца.

Деца жертви сред загиналите

По думите му най-малко 60-70 души са били убити, включително пет деца, предимно от кюрдски райони. Той също така определи като „тревожно“ положението в кюрдските градове Пираншахр, Джаванруд и Махабад.

„Правителството на Иран постоянно представя необосновани доклади и повтаря твърденията си, в които твърди, че Джина Махса не е починала в резултат на насилие или побой“, каза той. „В други доклади правителството опровергава убийствата на деца от силите за сигурност, като твърди, че те са се самоубили, паднали са от високо, били са отровени или убити от анонимни „вражески агенти“.

Това са три от около 400 деца, които са били убити, защото са отстоявали правото си да определят собствения си живот.

Правила за хиджаб

От смъртта на г-жа Амини след арестуването ѝ на 13 септември от т.нар. морална полиция на Иран за това, че не е носела правилно хиджаба си, по последна информация на Службата на ООН за правата на човека в протестите са убити повече от 300 души, включително най-малко 40 деца.

Най-малко 15 000 души също са били арестувани, „а иранският режим сега заплашва протестиращите със смъртно наказание“, заяви външният министър на Германия Annalena Baerbock, която първоначално призова за провеждането на специалната сесия: „И защо? Само защото тези жени, мъже и деца искат да се ползват от правата, от които всички ние искаме да се ползваме: да живеем достойно и без дискриминация.“

В отговор на това послание посланикът на Съединените щати по правата на човека в Женева Мишел Тейлър заяви пред Съвета, че народът на Иран „иска нещо толкова просто, нещо, което повечето от нас тук приемат за даденост: възможността да говориш и да бъдеш чут. Приветстваме смелостта им, особено на жените, момичетата и младите хора, които смело изискват зачитане на човешките им права и поемане на отговорност за злоупотребите.“

 

 

Превод: Десислава Петкова

Източник: UN News