ООН скърби за смъртта на повече от 100 хуманитарни работници в Газа

0
135

От началото на войната между Израел и Палестина в Газа са загинали общо 102 хуманитарни работници от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (БАПОР), а други 27 са били ранени, съобщиха от агенцията.

Б,,През последното денонощие един служител на БАПОР беше убит заедно със семейството си в северната част на ивицата Газа в резултат на удари“, се казва в изявление на агенцията. ,,Това е най-големият брой на загинали хуманитарни работници на ООН по време на конфликт в историята на ООН.“

В понеделник офисите на ООН по целия свят свалиха знамената си до половин мачта, а служителите на ООН запазиха минута мълчание в знак на скръб и почит към колегите си, загинали в Газа. ,,Те никога няма да бъдат забравени“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който оглави минутата мълчание от централата на ООН в Ню Йорк.

БАПОР заяви, че убитите са сред 13 000-те служители на организацията, работещи в Газа, и че много от тях са загинали заедно със семействата си по време на израелските бомбардировки и блокада на палестинската територия след нападението на бойците на Хамас на 7 октомври. ,,Те са били учители, директори на училища, здравни работници, включително гинеколог, инженери, помощен персонал и психолог“, се казва в изявлението.

Според палестинското министерство на здравеопазването в Рамала, което черпи данни от контролираната от Хамас територия, хуманитарните работници на ООН са сред най-малко 11 180 души, убити при израелските въздушни удари, включително 4609 деца. БАПОР е основната агенция на ООН, която работи в Газа и дава подслон на около 780 000 души в повече от 150 пренаселени обекта, въпреки че основните услуги са се разпаднали.

БАПОР заяви, че 70% от всички повредени съоръжения са на юг от Вади Газа, в средните и южните райони, включително Рафах и Хан Юнис. Това е районът на Газа, към който израелските военни са инструктирали цивилното население в северната част на Газа и град Газа да се премести.

Източник: CNN

Превод: Цветелина П. Михайлова