Индонезийски миротворец е жената-полицай на 2023 г.

Ренита Рисмаянти от Индонезия, полицейски старши сержант, служеща в мироопазващата мисия на ООН в Централноафриканската република (MINUSCA), беше обявена за тазгодишния носител на престижната награда „Жена полицай на годината“. Тя ще получи отличието но специална церемония в централата на ООН в Ню Йорк, тази сряда.

 

Наградата ще бъде връчена по време на годишната Седмица на полицията на ООН, която се провежда от 13 до 17 ноември. Старши сержант Рисмаянти помага в разработването на база данни, която позволява на полицейските служители на ООН да картографират и анализират горещите точки на престъпност и безредици на територията на Централноафриканската република. Това от своя страна подпомага силите за сигурност в страната да планират по-успешно операциите си

 

“Забележителен принос”

„Иновациите и усилията на полицейския старши сержант Рисмаянти за използване на данни в рамките на мироопазващите операции на ООН и полицията на Централноафриканската република имат значителен принос за повишаване на сигурността на уязвимите общности, включително на жените и момичетата“, заяви ръководителят на мироопазващите операции на ООН Жан-Пиер Лакроа.

“Тя е прекрасен пример за това как участието и лидерството на жени в мироопазването подобрява ефективността на работата ни в областта на сигурността и изграждането на мира. По този начин сме готови да отвърнем по-добре на предизвикателствата на днешния и утрешния ден.“

 

Жена полицай от Буркина Фасо печели наградата „Полицай на годината“ на ООН за 2022 г.

 

Биография

Старши сержант Рисмаянти започва кариерата си в индонезийската национална полиция като служител по обществена информация през 2014 г. Работила е и в областта на обучението, администрацията и логистиката.

На 27-годишна възраст тя е най-младата жена полицай на годината в историята на Организацията на обединените нации.

Сержант Рисмаянти споделя, че се чувства щастлива, че че може да използва технологичните си умения в полза на тези, на които мисията трябва да служи. „Надявам се, че видимостта, която идва от спечелването на тази награда, ще затвърди сред жените и момичетата, че всички области на експертни познания в полицейската дейност са отворени за нас“ – каза също тя.

“Тя  е постигнала толкова много, въвеждайки технологиите в традиционно доминирана от мъже област, затова бъдещето на полицейската работа на ООН е представено от нея”, заяви полицейският съветник на ООН Фейсал Шахкар.

„Сержант Рисмаянти и нейните колеги помагат за изграждането на доверие между местните власти и общностите, което прави работата ни по-ефикасна, а местните се чувстват в по-голяма безопасност.“

Наградата „Жена полицай на годината“ на ООН е учредена през 2011 г., за да се признае изключителният принос на жените полицаи към мироопазващите операции на ООН и да се насърчи овластяването на жените.

 

Близо десетгодишна мисия

MUNISCA е създадена с мандата на Съвета за сигурност през април 32014 г., за да може да се прекрати насилието между общностите в Централноафриканската република. То избухва година по-рано, когато предимно мюсюлмански бойци свалиха тогавашния президент, предизвиквайки репресии от страна на предимно християнски полицейски служители.

Мисията разполага с малко под 18 000 души персонал, включително повече от 16 300 униформени служители, от които около 2415 служат като полицаи.

Автор: Белослава Тенчева

Източник