ПРООН ще подкрепи възстановяването на повредени обществени сгради в Украйна

0
259
UNICEF/Ashley Gilbertson Училище в Чернихив, Украйна, след удар от въздушна атака.

Споразумение за 2 милиона евро между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН), обявено във вторник, ще помогне за възстановяване на повредени обществени сгради в Украйна и ще допринесе за възстановяване и преустройство, което ще е екологично, гъвкаво и приветливо.

Партньорите подписаха сделката на международната конференция в Берлин в подкрепа на поразения от войната народ.

Споразумението се финансира от Партньорството за енергийна ефективност и околна среда на Източна Европа с множество дарители (E5P) и ще подкрепи украинските градове в изпълнението на заем от 300 милиона евро на ЕИБ за енергийна ефективност.

Подкрепа сред агресията

”Подписвайки това ново споразумение с ПРООН, ние подкрепяме усилията на украинските градове да подновят обществената инфраструктура като училища, болници и спортни центрове, като ги правят енергийно по-ефективни и по-дългосрочни” – казва президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

”Важността на тази работа е по-очебийна от всякога, когато Русия насочва своята агресия без оглед на човешките животи срещу критичната енергийна инфраструктура в Украйна.”

ПРООН ще съдейства на избрани градове да получат облага от заема на ЕИБ, който ще бъде използван за подновяване на отоплителни системи в обществени сгради, както и за ремонт на военни щети и приспособявания, за да бъде осигурено, че сградите задоволяват нуждите на вътрешно разселени хора и общности, които ги приютяват.

”Развитието не може да чака”

Агенцията на ООН и банката имат дълга история на сътрудничество в целия свят и това споразумение възлага на тяхната съвместна работа в Украйна, включваща възстановяване на болници и училища.

Чрез тяхното разширено партньорство повече общини в цялата страна ще имат основа за поддържано възстановяване и преустройване, казва администраторът на ПРООН Ахим Щайнер.

”Това включва ремонтиране на повредената инфраструктура, увеличаване на енергийната ефективност на обществените сгради и тяхното приспособяване към специфичните нужди на хора, изместени заради войната, и общностите, които ги приютяват, в крайна сметка помагайки на Украйна да сформира екологично, устойчиво към климата бъдеще с повишена енергийна безопасност в своята основа. Дори и във войната развитието не може да чака, както не може да чака и украинският народ”, добави той.

Поне 6 734 граждани, от които приблизително 368 са деца, са убити в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари според последния доклад от Службата на ООН за правата на човека, OHCHR.

Над 16 150 невоюващи също са пострадали във войната.

Експлозивни оръжия „с широкообхватни ефекти“ са довели до повечето произшествия, казва OHCHR, по-рано подчертала, че “обстрели от тежка артилерия, реактивни системи за залпов огън, ракети и въздушни удари” са причината за кръвопролитието.

Съвременни, безопасни сгради

Споразумението, подписано в Берлин, проправя път на по-нататъшна кооперация, която да подсили възстановяването на Украйна.

Олексий Чернишов, Министър на развитието на общностите и териториите, казва, че държавата очаква да започне първата покана за предложения по програмата.

”Искаме да възстановим Украйна с най-високите стандарти за енергийна ефективност. На мястото на всяка унищожена или повредена сграда ще построим съвременна, безопасна и енергийно ефективна” – казва той.руска

Превод: Виола Родионова

Източник: UN News