Унгария отбелязва годишнина от антисоциалистическата революция

0
807

Няколко големи про- и анти-правителствени митинга се проведоха вчера в столицата на Унгария- Будапеща,за да отбележат годишнина от революцията против социалистическото управление от 1956 г.  В митингите взеха участие повече от 150,000 души.

Министър-председателят Виктор Орбан даде пламенна реч, атакувайки ЕС за намесата му във вътрешните работи на страните.От своя страна  бившият унгарски лидер Гордон Байнаи обяви създаването на нов съюз срещу сегашното консервативното правителство.

„Ние приемаме правилата на европейското сътрудничество, които се прилагат за всички, но не можем да приемем, че други трябва да ни казват това, какво може и не може да правим в нашата собствена страна“, каза г-н Орбан в реч, излъчена по националната телевизия.Премиерът сравни ЕС със „съветските господари“.Така отбелязването на годишнината от Унгарската революция се превърна в арена на политически битки.

След Втората световна война, страната се намира под комунистическо управление. Въстаниете срещу съветското господство от 1956 г. е смазано от Червената армия , но Унгария  по-късно се превръща в първата държава в Източна Европа,получила някаква икономическа свобода.

Източник и фотография:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20052322

 

Previous articleEС получи Нобеловата награда за мир за 2012 г.
Next articleПротести в Кувейт
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.