UNHRC призовава Австралия да преосмисли своята бежанска и миграционна политика

0
803

Представител на ООН предупреди, че отварянето в Папуа и Кирибати на центровете за задържане на бежанците, пристигнали в Австралия  по море, може да доведе до нарушения на човешките права, и призова правителството да преосмисли своята бежанска и миграционна политика.

В четвъртък миналата седмица, Австралийското правителство прие поправка на  закона за бежанците, позволяваща пристигналите с лодки в страната бежанци да бъдат депортирани в центрове за временно задържане в чужбина, до предоставянето им статут на бежанци или изясняване на всички обстоятелства по делата им. Решението бе взето по препоръка на експертен доклад, изготвен по поръчка на премиера Джулия Гиллард по-рано този месец.

Австралийското правителство се надява, че новият закон ще спре огромния, ежеседмичен наплив на мигранти от съседните развиващи се държави, много от които намират смъртта си, опитвайки се да достигнат австралийските брегове с малки лодки.

Повторното отваряне на ‘изолатори’  на отдалечените острови Манус ( в Папуа Нова Гвинея) и Науру (в Кирибати), обаче, буди притеснения, че бежанците могат, и ще бъдат прехвърляни и затваряни там за неограничено време. Притеснения, които лейбъристкото правителство на Гиллард не опроверга.

Говорителят на Офиса на върховния комисар по правата на човека (OHCHR)  припомни в официално изявление, че принудителното задържане оказва огромно влияние върху физическото и психическо здраве на задържаните, и следователно е допустимо само за кратък период от време, и трябва да се прилага едиствено като последна мярка.

 

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=42700&Cr=australia&Cr1=

Фотография:

http://asiancorrespondent.com/87535/australian-experts-to-boat-people-go-back-to-asia/