UNICEF и партньори отговорят на бежанската криза в Мабан, Южен Судан (видео)

0
844

UNicef

Недохранването е сериозно предизвикателство в Мабан – дом за повече от 100 000 бежанци от Судан. Продължаващият конфликт и засилващата се липса на храна в провинциите Южен Кордофан и Сини Нил създадоха наплив от бежанци към Южен Судан.

Сезонните дъждове също започнаха наскоро, което увеличи разпространението на различни инфекции. Острата диария причини скок в детската смъртност и увеличи случаите на малария.

Заедно с Офиса на Върховния комисариат по бежанците на ООН като водеща агенция, UNICEF и партньорите му подкрепят разнообразни интервенции, в това число за изхранване и здраве, защита на децата и образование.

Макар и редица организации и партньори на агенциите да са се включили в спешния отговор на кризата, големият приток на пристигащи бежанци, в това число и значителния брой на уязвимите деца, поставят цялостната интервенция в изключително напрегнати условия.

[youtube Hj400uhkmug]

„Децата, бягащи от насилието в Судан, са подложени на невъобразим стрес, и ние виждаме последиците от това. Трябва да сме сигурни, че те имат достъп до здравни услуги, образование и защитена среда, така че не просто да оцеляват, но и да се развиват в иначе опасната ситуация. Но за тази цел от критична важност е да има още повече подкрепа и финансиране,“ каза представителят на UNICEF в Судан Ясмин Али Хаке.

Източник и повече информация тук.
Снимка: UN-DPI