УНИЦЕФ помага на децата, засегнати от конфликта в Украйна

0
643

12474ibc1

Снимка: UNICEF

С продължаващите конфликти в източната част на Украйна и все още растящия брой на семейства, които бягат, за да се спасят, УНИЦЕФ работи, за да подпомага хората, засегнати от конфликта, особено на децата, които понасят най-тежкия товар.

След големия приток на хора от Източна Украйна, улиците на Харков, Украйна, изглеждат претъпкани. От началото на конфликта през месец март тази година, повече от един милион души са напуснали своите домове. Семейства с малки деца са особено засегнати от сътресенията в страната. Като най-достъпния безопасен град, в Харков се увеличава броят на пристигащите. „Аз просто искам да видя как всичко се успокоява, за да мога да се прибера вкъщи”, казва майка на две деца, която чака във временен подслон, докато се опитва да намери място, където да живее в Харков. Нейната шест годишна дъщеря не разбира какво се случва или защо те не могат да се приберат вкъщи. „Казах на баща ми да не се притеснява. Ние скоро ще се върнем и аз ще го видя отново”, казва тя. Тези, които са избягали разказват истории за бедстието, загубата, укриването в бункери със седмици, по време на тежки обстрели.

Децата са най-силно засегнати от кризата. Те страдат психически и са в риск от заболявания, в резултат на лоша хигиена. Обстрелите са повредили водоснабдителните системи, които сега доставят вода, негодна за консумация.  УНИЦЕФ подсигурява вода, безопасна за питейните нужди и хигиенни консумативи с подкрепата на ECHO (European Commission’s Humanitarian Aid and Civil Protection department). Чиста питейна вода и хигиенни комплекти ще бъдат подсигурени за 60 000 души в следващите месеци. В допълнение, УНИЦЕФ предоставя психосоциална подкрепа на разселените семейства. За да отговори на нарастващата нужда, УНИЦЕФ  ръководи обучение за 400 училищни психолози и социални работници, които да указват помощ на тези, които пристигат всеки ден.

[youtube Syj5Yk_848U]

Източник и снимки: UNICEF

Изготвил: Станислава Цукева