UNICEF засилва здравните и хранителни програми за бедстващите сирийски деца

0
808

UNicef

Агенциите на ООН и техните партньори започват скрининг върху изхранването и кампании за ваксинация като част от регионалния отговор на здравните и хранителни потребности на около 1,3 млн. деца, засегнати от продължаващата криза в Сирия.

„Конфликтът разруши здравните услуги в цяла Сирия, така че повечето бежански деца и техните семейства нямат достъп до рутинни имунизации или други основни здравни услуги,“ каза Регионалният здравен съветник за Близкия Изток на UNICEF Махендра Шет в прессъобщение на Фонда.

Повече от 18,000 души, предимно цивилни, са загинали от началото на съпротивата срещи президента Башар ал-Ассад, започнала преди близо 18 месеца. След като се представиха редица доклади за ескалацията на насилието в последните седмици в много градове и села, включително в двата най-големи града в страната – Дамаск и Алепо, агенциите на ООН изчисляват, че около 2,5 млн. сирийци имат спешна нужда от хуманитарна помощ.

UNICEF призовава международната общност за по-засилено финансиране на неговите програми за набавяне на вода, осигуряване на санитарно-хигиенни условия, образование, здравни и хранителни услуги, достигащи до десетки хиляди сирийски деца и техните семейства в съседните на Сирия страни.

„Здравните и хранителни нужди на сирийските деца в региона се увеличават главоломно. Ние трябва да действаме сега, за да сме сигурни, че те ще бъдат удовлетворени,“ каза Регионалният директор на UNICEF за Близкия Изток и Северна Африка Мария Каливис.

Източник и повече информация тук.