УНИЦЕФ: Годината на конфликт в Южен Судан е откраднала бъдещето на едно поколение деца

0
916

UNicef

Мащабната криза, с която децата в Южен Судан се сблъскаха, е потресаваща, според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). УНИЦЕФ предупреди, че бъдещето на едно цяло поколение от деца в страната е откраднато от продължилия една година конфликт.

От избухването на конфликта през декември 2013 г. почти 750 000 деца са били вътрешно разселени, 320 000 живеят като бежанци. Според УНИЦЕФ приблизително 400 000 деца са изпаднали от училище. Докладите сочат, че 12 000 са били използвани от въоръжените сили и че деца са били подлагани на насилие, страдали са от недохранване и болести.

В понеделник, 15 декември, се отбелязва една година от връщането на конфликта в Южен Судан. „Най-младата държава в света, която започна с толкова много обещания преди три години, все още е изправена пред  „крехък” мир.”, това сподели в Женева Сара Кроу, говорител на УНИЦЕФ, „и година след началото на конфликта децата все още са под ежедневна заплаха.“

„Бъдещето на децата на Южен Судан, и на самата страна, е подкопавано от продължаващите сражения… Ние ще продължим нашата операция, целяща облекчаване положението на стотици хиляди деца, но това от което те се нуждаят повече от всичко, е мир”, каза Джонатан Вейч, представител на УНИЦЕФ в Южен Судан.

След като края на дъждовния сезон подобри достъпа по черните пътища на Южен Судан, УНИЦЕФ ще разположи животоспасяващи съоръжения и доставки на ключови позиции. „Ние трябва да се възползваме от възможностите, които сухият сезон ни дава”, каза господин Вейч. „Всякакви хуманитарни дейности, които извършваме, обаче, са изключително несигурни. Вслучай, че сраженията се засилят, каквито опасения има, това ще доведе до още по-големи премествания и до задълбочаване на уязвимостта на общностите и техните деца”. Това предизвика спешна необходимост от постигане на мир и стабилност в страната от началото на 2015 година.

Въпреки че тази година Южен Судан избегна попадането в криза, свързана с гладуване, продължаването на конфликта е в състояние да предизвика много по-опустошителна криза за храна. За изминалата година, гладуващите деца в Южен Судан са се удвоили. За да се справи с предизвикателството, УНИЦЕФ удвои хранителните програми и привлече допълнителни партньори, които указват помощ.

За да се противопостави на проблемите, свързани с образованието и отпадането на голям брой деца от училище, кампанията под надслов „Обратно към ученето” работи за рехабилитацията на 225 повредени класни стаи и подсигурява достъп до училище на отпадналите деца.

Изготвил: Станислава Цукева
Източник: UN News Centre