УНИЦЕФ: Климатичното явление Ел Ниньо заплашва живота на милиони деца

0
865

Около 11 милиона деца са застрашени от глад, болести и липса на вода в Източна и Южна Африка в резултат на засилването на явлението Ел Ниньо, което причинява суша и наводнения и в някои части на Азия, Тихоокеанския регион и Латинска Америка, предупреждава УНИЦЕФ.

Доклад на УНИЦЕФ, озаглавен A Wake Up Call: El Niño’s Impact on Children, говори за риска последствията да бъдат предадени на идните поколения, ако засегнатите общности не получат подкрепа за справяне с проблеми като слаба реколта и липса на достъп до питейна вода, които оставят децата недохранени и изложени на риск от смъртоносни заболявания. Освен непосредствените рискове от смърт и телесни наранявания, Ел Ниньо може да доведе и до значително повишаване на честотата на болести като малария, треска денга, диария и холера, които са основни убийци на деца. Когато екстремни климатични условия лишат общностите от поминъка им, често малките деца страдат от недохранване, което увеличава рисковете от заболявания, забавено умствено развитие и преждевременна смърт.

„Децата и техните общности се нуждаят от нашата помощ, за да се възстановят от последиците от Ел Ниньо и да се подготвят за по-нататъшните щети, които то може да нанесе”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. „Същевременно, интензивността и разрушителния потенциал на явлението трябва да бъдат разчетени като призив за действие към световните лидери на срещата в Париж. При обсъждане на споразумението за ограничаване на глобалното затопляне трябва непременно да се има предвид, че бъдещето на днешните деца и на планетата, която те ще наследят, е заложено на карта.”

Световни лидери ще се срещнат в Париж за XXI Конференция на ООН за климатичните промени, известна също като СОР21, от 30 ноември до 11 декември. Целта е да се достигне до едно универсално, обвързващо споразумение, насочено към ограничаване на глобалното затопляне чрез намаляване на емисиите на парникови газове.

Ел Ниньо не е причинено от изменението на климата, но учените смятат, че става все по-интензивно в резултат на климатичните промени. Много от страните, страдащи от Ел Ниньо, са тези, изправени пред най-тежка заплаха от промените в климата. Много от засегнатите райони също регистрират високи нива на бедност. Климатичният феномен е сред най-силните в историята и ако през следващите месеци продължава да се усилва съобразно прогнозите, е вероятно да предизвика повече наводнения и засушавания, да засили тихоокеанските тайфуни и циклони и да засегне още повече области.

Някои от най-засегнатите от Ел Ниньо страни са:

  • Сомалия: Повече от три милиона души се нуждаят от подкрепа заради лошата реколта и недостига на храна, тежки наводнения се очаква да влошат ситуацията.
  • Етиопия: Страната преживява най-тежката си суша от 30 години насам, оставяйки 8,2 милиона души в продоволствена несигурност и 350 000 деца, нуждаещи се от хранителна подкрепа.
  • Индонезия: Ел Ниньо също изостри последиците от акумулиране на торф и горски пожари. През август и септември пушекът предизвика остри дихателни инфекции при 272 000 души, като децата са особено засегнати.
  • Тихоокеански нации: Ел Ниньо заплашва да остави повече от четири милиона души без храна или питейна вода.
  • Централна Америка: Сушата, причинена от Ел Ниньо, е една от най-тежките в историята, с около 3,5 милиона засегнати в Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор.
  • Перу: Около 1,1 милиона души, включително 400 000 деца и юноши, могат да бъдат засегнати според правителството.
  • Еквадор: Властите смятат, че 1,5 милиона души са изложени на риск, около половината от тях са деца.

Ел Ниньо е климатичен феномен, свързан с глобалното затопляне на повърхностните води в Тихия океан, който може да има дълбок ефект върху климатичните модели в цял ​​свят. Ел Ниньо се проявява обикновено на всеки две до седем години.

Източник: UNICEF

Снимка: UNESCO

Изготвил: Моника Антонова