УНИЦЕФ помага за рестартиране на имунизациите за морбили в засегнатите от Ебола страни

0
1246

 

UNicef

УНИЦЕФ помага правителства и общности да рестартират процеса на имунизации, който е в застой, на фона на скока на случаите на морбили в страните, засегнати от вируса Ебола. В тези страни здравните системи са изключително ангажирани и десетки хиляди деца са оставени уязвими на смъртоносни заболявания.

„Морбили е основен причинител на смърт на деца, който лесно може да бъде спрян, чрез безопасна и ефективна ваксина“, казва Мануел Фонтен, Регионален директор на УНИЦЕФ за Западна и Централна Африка. „Но показателите за брой имунизирани е спаднал значително, което застрашава живота на децата“.

В Гвинея, където епидемия от морбили бе обявена в началото на 2014 година, преди Ебола, броят на потвърдените случаи се е увеличил почти четирикратно, от 59 между месеците януари и декември 2013 година до 215 за същия период на 2014 година, според СЗО. В Сиера Леоне, цифрата се е утроила от 13 на 39 през същия период.

Здравните системи са претоварени от усилията за справяне с кризата с Ебола и хората избягват здравните заведения, от страх от опасността да бъдат заразени с Ебола. В резултат на това, предварителните данни показват, че процентът на обхвата на районите с ваксини рязко е намалял през изминалата година. В Либерия например, данни на правителството показват, че месечните имунизации против морбили, при заложен процент, са спаднали от 71 на сто през месец май 2014 година до 55 на сто през месец октомври, като само около 50 на сто от здравните заведения са докладвали данните.

Докато имунизационните кампании са оставени на „изчакване“, УНИЦЕФ и партньори на организацията внимателно ръководят рутинни имунизации, които да намалят броя на неимунизираните деца. В Гвинея организацията подкрепя дейности за засилване на рутинните процеси на ваксинация, чиято начална фаза в края на ноември и началото на декември месец 2014 година, покри общностите, които не са имали никакви случаи на Ебола, в продължение на 42 дни.

В отговор на случаите в Либерия, УНИЦЕФ, Министерство на здравеопазването и други партньори, включително СЗО, провеждат периодично интензификация на рутинна имунизация, за ваксиниране на деца под 5 годишна възраст и им предоставят добавки от витамин А.

В съответствие с процедурите за превенцията и контрола на инфекциите и насоките на СЗО за имунизациите в контекста на огнището от Ебола, УНИЦЕФ предоставя не само ваксини, но също така и комплекти, които включват ръкавици и инфрачервени термометри. Хората, които извършват ваксинациите са обучени по провенция на инфекциите и мерки за контрол и надзор по време на имунизационните дейности.

Прекъсване на цикъла на предаване на Ебола и подобряване на здравните услуги, включително ваксинации, трябва да вървят ръка за ръка, за да се осигури защита от вируса и да се предотвратят мащабни случаи на детска смърт. УНИЦЕФ играе основна роля в насърчаването на такова поведение.

„Най-добрият начин да се помогне на децата е чрез спирането на Ебола, като в същото време се подсили здравната система“, каза още г-н Фонтен. „Ние трябва да възстановим доверието в системата на здравеопазването и да предложим на общностите редовни възможности техните децата да получат ваксините, от които се нуждаят, за да са здрави.“

Източник и снимка: UNICEF

Изготвил: Станислава Цукева