[:bg]UNMISS: Нужна е отговорност за престъпленията в Южен Судан[:]

0
1188
23 май 2011 г. Горящи домове в гр. Абией на границата между Судан и Южен Судан. Снимка: UN Photo/Stuart Price/Flickr

[:bg]

23 май 2011 г. Горящи домове в гр. Абией на границата между Судан и Южен Судан. Снимка: UN Photo/Stuart Price/Flickr

На 23 април директорът на Отдела за човешки права на Мисията на ООН в Южен Судан (UNMISS) заяви, че липсата на потърсена отговорност за престъпленията, извършени по време на продължаващия конфликт в Южен Судан, остава едно от най-големите предизвикателства в страната.

Изявлението бе направено по повод събития по-рано през април, когато жертви на насилие станаха 19 войници от Суданската народноосвободителна армия (Sudan People’s Liberation Army) и най-малко 28 цивилни.

Мога да потвърдя, че никой не е задържан във връзка с тази атака срещу цивилни,“ заяви директорът Юджийн Ниндорера. „Говорих с жертви и свидетели и бях потресен да чуя свидетелствата им за бягството от родните къщи след нападението. По-важно от всякога е хората да бъдат задържани за престъпленията, които са извършили.

Г-н Ниндорера посочи, че във връзка със случая управителят на региона Уау (Wau) в Южен Судан е създал комисия. Нейната цел ще бъде да изготви изчерпателен доклад, за да се определи мотива за нападенията и да се идентифицират извършителите и да им бъде потърсена отговорност.

Междувременно UNMISS потвърди, че към 20 април зоната за защита на цивилни лица, намираща се в непосредствена близост до базата на UNMISS в град Уау, е регистрирала около 17 000 новодошли хора. Притокът от новопристигащи, главно жени и деца, доведе до пренатоварване на зоната и до невъзможност за нормално предоставяне на хуманитарни услуги.

Присъствието на ООН в Южен Судан цели както да предостави защита на всеки жител, търсещ такава, така и да предотврати бъдещо насилие.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN News Centre[:]