Междинните избори в САЩ: Републиканците печелят контрола над Камарата на представителите с малко гласове

0
280
След преброяването на решителните резултати от междинните избори миналата седмица, стана ясно, че Републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите на САЩ, като си върнаха властта във Вашингтон.

Оскъдното мнозинство обаче ще постави непосредствени предизвикателства пред лидерите на консервативната партия и ще усложни управлението им.

Републиканците си осигуриха 218-то място, необходимо за надмощието им над демократите в Камарата на представителите. Пълният обхват на мнозинството на партията обаче може да не стане ясен още няколко дни или седмици, тъй като гласовете в най-оспорваните надпревари все още се броят.

Дори и с крехко мнозинство, партията ще има значителна власт. Републиканците ще поемат контрола над ключови комисии, което ще им даде възможност да формират законодателство и да започват разследвания, включително срещу Байдън, неговата администрация и семейството му.

При такова потенциално крехко мнозинство в Камарата на представителите съществува и възможност за хаос в законодателството.

В сряда вечерта републиканецът Кевин Маккарти отбеляза в Twitter: „Американците са готови за нова посока, а републиканците от Камарата на представителите са готови да я дадат.“

Сегашният говорител на Камарата, демократът Нанси Пелоси, направи изявление в сряда вечерта, в което се казва: „В следващия Конгрес демократите от Камарата ще продължат да играят водеща роля, подкрепяйки програмата на президента Байдън.

Някои републиканци обвиниха Доналд Тръмп за неочаквано лошия резултат. Бившият президент, който във вторник обяви третата си кандидатура за Белия дом, издигна кандидати, които често поставяха под въпрос резултатите от изборите през 2020 г. или омаловажаваха нахлуването в Капитолия миналата година. Много от тях се бореха за победа по време на междинните избори, но не успяха.

Кандидатите на републиканците обещаха по време на кампанията да намалят данъците и да засилят сигурността на границите. Те биха могли също така да спрат помощта за Украйна, която води война с Русия. Въпреки че всички тези усилия ще бъдат по-трудни, като се има предвид колко  е малко мнозинството на републиканците.

Превод: Таня Станкова

Източник: Euronews